Целият наличен състав на КАТ, който е на работа по празниците, ще бъде изкаран на пътя през предстоящите почивни дни около Гергьовден. Това обясни шефът на „Пътна полиция” комисар Антон Антонов, цитиран от "Монитор".„От всяка областна дирекция ще бъдат изпратени между пет и осем патрули, в зависимост от необходимостта на съответното място”, каза Антонов. Униформени ще има на всяко място, където се извършват ремонти. Най-големите такива са на 67-и километър от магистрала „Тракия”. Там от 11 часа на 30 април полицаите ще пренасочват движението в две ленти в посока Пловдив и в една лента тези, които пътуват към столицата. В последния почивен ден трасетата ще бъдат разменени.

Камионите, които пътуват по „Тракия” в посока града под тепетата, ще бъдат отклонявани от виадукта в часовете между 15 до 21 часа на 30 април и от 10 до 19 часа на 1 май. За да не се образуват задръствания, те ще минават през пътен възел „Мухово” - Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик. Ако и това не помогне, за да се облекчи трафикът, леките коли също ще се отклоняват през село „Церово”. Отбивката е по третокласен път, дълъг около 5 километра, съобщи инж. Стефан Чайков, началник на АПИ.

Другият сериозен ремонт, който се очаква да затрудни движението, е на 30-ия километър от магистрала „Хемус”, на виадукта „Бебреш”. За да се избегне струпването на коли в посока Варна и обратно, от КАТ и Агенция „Пътна инфраструктура” ще приложат същия похват като на „Тракия”.

Колоните от коли ще се движат в две ленти в ремонтирания участък на отиване към морската столица. След това по-широкото платно ще бъде пуснато, когато се връщат. Ако все пак това не даде резултат, ще бъдат използвани алтернативни маршрути.

„Хората, които пътуват към Бургас, може би ще стигнат по-бързо през Подбалканския път, вместо по магистралата”, каза шефът на КАТ Антон Антонов. Той предупреди хората, които ще пътуват, да очакват голямо движение и да проявят търпение. Антонов посъветва шофьорите да пътуват или рано сутрин, или късно вечер.

„През изминалите празници по „Тракия” са минавали до 5 хил. автомобила в час, при положение, че при идеални условия там могат да минават 3600”, обясни пък шефът на АПИ инж. Стефан Чайков.