Палавият Божи служител Лонгин е осъден на 2 г. условно за това, че е измамил ухажвана от него жена, с която се е запознал във интернет.

Архимандритът със светско име Лачко Лачев е изгонен от Варненската епархия със заповед на покойния владика Кирил след серия жалби на излъгани дами, които оплитал в любовните си мрежи, въпреки че е монах и сексът не му е позволен. Предпочитал вдовици, разведени и закръглени - били по-лесна плячка.

Лонгин публично разказа компрометиращи факти за дядо Кирил след мистериозната му смърт, но служители от епархията са категорични, че не може да му се вярва.

Отецът имал регистрации в сайтове за запознанства, където омайвал зажаднели за любовни ласки жени. По данни от делото срещу него злоупотребявал и с пари на църквата. Монахът се срамувал от рожденото си име Лачко и се представял като Лъчезар.

Последната присъда на архимандрит Лонгин е заради измамена жена,
за която обещавал да се ожени, а всъщност се възползвал от парите . Пред съда признал вината си и делото минава по съкратената процедура. След това размислил и поискал ново разглеждане, защото не бил виновен. През февруари 2014 г. ВКС му отказва да възобнови делото.

"Архимандрит Лонгин бил лишен от смирение и често престъпвал църковните канони. Той имал регистрации в различни интернет сайтове за запознанства под името Лъчезар Николов. В неговия фейсбук профил като приятели преобладавали жените, които публикували на стената му любовни стихове и песни. В интернет пространството намирал и внимателно проучвал своите жертви. Целенасочено търсел жени с добро финансово състояние, но предимно самотни. Системно и манипулативно, използвайки красиви фрази и романтични загадки, Лачев предизвиквал и поддържал интереса им.

Веднъж изградил емоционална връзка със своите жертви, с добре обмислена стратегия и последователни действия успявал с лекота да се впише в тяхното ежедневие. Със своето лицемерно поведение и неискрено отношение, воден от користни цели, подсъдимият Лачев постигал материални облаги, като по предварително набелязани измамливи предлози, придружени от изискващото се в случая съответно артистично поведение, молел за финансова помощ под формата на заем и така получавал парични суми с обещание за краткосрочното им връщане, каквото изначално намерение не е имал.

Впоследствие, осъзнали грубата действителност и опознали истинската му същност, голяма част от тези жени подали жалби във Варненска и Великопреславска митрополия затова, че били жертви на осъществена им от Лачев измама."

Така съдиите описват архимандрита бандит, преди да изложат всички факти и обстоятелства за конкретната причина, поради която той се изправя пред Темида.
Докато сваля самотни жени в интернет, Лачко Лачев е свещенослужител във Варненската епархия. Духовният му сан и име са архимандрит Лонгин. Не е ясно как е приет да служи там. Самият той разказва, че е в църковната
система от 1992 година, когато постъпил в Троянския манастир, след това станал монах в Бачковския, а 2 г. е бил в Гърция.

През 2006 г. постъпва във Варненската епархия. Тогава вече е криминално проявен с няколко регистрации и осъждан (виж карето). Монахът отговаря за 12 православни храма в общините Суворово и Вълчи дол, член е и на епархийския духовен съвет. По това време срещу него се водят и няколко дела за десетки хиляди левове.

Още преди да бъде изгонен от Варненската епархия, Лонгин се запознал по интенет с поредната жертва Даниела Атанасова*. Тя била разделена със съпруга си и сама отглеждала дъщеря си в апартамент във Варна. Дълги години не била срещнала подходящ партньор, а не искала да е самотна. По съвет на нейни приятелки се регистрирала в сайта за запознанства "Елмаз", където дебнел и палавият архимандрит, скрит зад светски имена. Още като се регистрирала, Даниела получила десетки оферти и писма от различни мъже, които също търсили сродна душа. Жената отхвърлила предложенията с изключение на едно - това на Лъчезар Николов, който успял да я заинтересова с начина, по който се представил, пишел и се изразявал. Малко след запознанството в "Елмаз" станали приятели във фейсбук и в разменили скайп адресите си.

В началото на 2011 г., докато Лонгин все още е архимандрит, той се срещнал и на живо с жената, която ухажвал във виртуалното пространство. Тя не се впечатлила от външния му вид, но това вече не било важен критерий в избора на партньор. Лъчезар, както той се представял, бил галантен, мил, предпазлив и внимателен.

Засипвал я с нежни комплименти и успял да я убеди, че е почтен мъж, на когото може да се разчита. Лъчезар демонстрирал пред вече влюбената Даниела висок стандарт на живот, доходоносен бизнес, свързан с търговия на църковни стоки, и съвместна дейност с погребални агенции. Двамата прекарвали все повече време заедно и тя дори го запознала с дъщеря си на вечеря в апартамента След като видял добре подредения живот на Даниела, архимандритът ставал все по-настоятелен и артистично влюбен.

След известно време истината за истинското име на Лъчезар излиза наяве. Даниела случайно научава от свой познат лекар, който го е преглеждал, че се казва Лачко. Тя го попитала защо е криел от нея, а той артистично и прочувствено обяснил, че цял живот се е срамувал от името си. Тази конфузна ситуация не променила отношението на влюбената дама, която тепърва ще открие още изненади за истинския живот на Лачко. През март същата година той я помолил да влезе в скайп, за да сподели с нея нещо важно и съкровено.

Тогава разкрил, че е духовник от висшия клир. Това допълнително объркало Даниела. Познавала го от няколко месеца и никога не го била виждала в расо, а поведението му в живота и в интернет по нищо не подсказвало, че е монах. Архимандрит Лонгин се постарал и този път, като изпращал любовни есемеси и ласкаел още повече жената. Убеждавал я, че като добра християнка трябва да приеме случващото се за добра поличба и настоявал да го придружава на службите в град Суворово и село Брестник. Започнал да говори, че иска да се ожени за нея, защото била най-важното нещо в живота му, да създадат семейство и да имат деца. Даниела го представила на сестра си и родителите си.

В края на април същата година Даниела заминала за Гърция.
Преди това Лачко няколко пъти казал, че се страхува да не се отдалечат един от друг и да не го изостави. От Гърция Даниела всеки ден се обаждала на възлюбения си. Той не пропускал да каже колко я обича и колко му липсва. А тя се съгласила да се ожени за него.

На 21 юли Даниела получава съобщение от Лачко, когото вече нарича с истинското му име. Той я моли за 2 хил. евро. В есемеса пишело, че е съкрушен, с високо кръвно налягане. Обяснил, че парите са за рушвет на митрополит Кирил,
който трябвало да го издигне до свещенослужител в катедралния храм. Даниела се хваща на въдицата и на следващата сутрин му превежда от Гърция всичките си пари - 1700 евро. След като взема парите, архимандритът я залива със съобщения от благодарност и твърди, че до 15 дни ще върне сумата.

Седмица по-късно отново с есемес Лонгин уведомил Даниела, че почти е събрал сумата, но здравословното състояние на баща му рязко се влошило и трябвало спешно да бъде опериран от херния. Обяснил, че трябва да помогне на родителите си с 1300 лв.

Два дни по-късно божият служител праща нов есемес на Даниела. Вече твърди, че баща му е починал. Бил съкрушен от мъка и трябвало да организира погребението му. Даниела праща нови 500 евро, без да предполага, че Лачко от години не контактува с родителите си именно заради измамите, а баща му е жив и здрав. В следващите дни Лонгин съобщил, че е взел заем от близък човек за погребението и тя му праща още 500 евро.

Оказва се, че Даниела не е единствената жертва, оплетена от лъжите на архимандрита.  Докато тя е в Гърция, други жени са изгорели по подобен начин
Много от тях са пуснали жалби до митрополит Кирил, в които описват как са били омайвани от Лонгин и след това завлечени с различни суми. Владиката праща жалбите на излъганите с любовни трепети дами в прокуратурата, където започва разследване на престъпленията, извършвани от подчинения му.

Заради множеството сигнали срещу него и множеството злоупотреби със средства на епархията на 18 август митрополит Кирил подписва заповед, с която наказва Лонгин.

От този момент архимандритът е освободен от заеманите длъжности, прекратени са пълномощията му на член на Духовния съвет и му е наложен аргос с пълно запрещение от свещенослужене за определен период. След това наказание Лонгин освободил и ведомственото жилище в Суворово, което е на митрополията. Той нямал собствен дом и заживял под наем във Варна.

Даниела, която още била в Гърция, не предполагала за тези събития и Лачко продължавал да я моли за пари. На 19 септември споделил отново мъката си - този път уж предизвикал катастрофа, докато управлявал ауди на митрополията. Парите му трябвали за ремонт на лимузината, за да не се посрами пред Кирил. Даниела в това време била на работа, но помолила своя приятелка да преведе 200 евро на възлюбения.

След седмица, през която я засипвал с любовни есемеси, я помолил за още 500 евро. Този път за такси по банков кредит. След още 6 дни му пратила 50 евро за лечение.

На 1 октомври Даниела се връща в България, Лачко напуска квартирата си и двамата заживяват в нейния апартамент. В края на месеца отново поискал заем, но тя му отказала. Тогава Лачко я предупредил, че ще се самоубие.

Притеснена, жената му дала още 300 евро. Даниела вече била разорена. Споделила със сестра си за ситуацията. Двете имали уговорка да празнуват Нова година извън Варна, но парите на Даниела свършили. На 1 януари 2012 г. Лачко отново решил да издои любимата си. Казал , че му трябват спешно 300 евро за покриване на жилищния кредит, който уж бил изтеглил за апартамент във Варна, а всъщност живеел там под наем и му трябвали да плати на хазаина. Даниела обаче разбира за това и настоява Лачко да върне парите.

Той отново я омайва с любовни обяснения и твърди, че очаква големи приходи от реализиран проект за строеж на старчески дом в Суворово. Освен това чакал и пари от продажбата на жилището на родителите си в София.

Месец по късно я излъгал, че се отказал да продава апартамента в столицата, защото цените на имотите паднали, но щял да го заложи и да върне парите. Възлюбената му дала банкова сметка, по която да преведе 8000 лв. - сумите, които му е дала за една година от познанството им. Превод по сметката на Даниела обаче така и не постъпил. Лачко продължил да лъже жената, че е зле със здравето, оправдавал се със запори от частен съдебен изпълнител, служебни проблеми. Обяснил, че има врагове и за да се спаси от тях, ще влезе в манастир или ще се самоубие.

Даниела все повече се съмнявала. Започнала да прави справки в Агенцията по вписвания и установила, че Лачко няма жилище в София, а имотът в София още се водел на името на родителите му. Разбрала още, че срещу него има 2 дела във Варненския районен съд заради дългове. От негов приятел научила, че баща му не е починал. Разследването на Даниела я завело до Варненската митрополия.

Там я уведомили, че срещу Лачко има десетки жалби от жени като нея, на които той дължал пари. Разбрала и че му е наложено дисциплинарно наказание и вече не е служител на митрополията. Затова Даниела пуска и сигнал до Варненската районна прокуратура. Там дава всички квитанции, които доказват преводите на пари от Гърция към Лачко, показва есемесите от него и дава 3-те мобини телефона, които е ползвал. Оказва се, че те се водят на други лица.

За 7-8 месеца са регистрирани 1618 разговора между двамата и 25 есемеса, с
които той иска пари.

Лачко е даден на съд и признава всичко. Получава 2 г. условно като наказание в средата на миналата година. След това обжалва пред окръжния съд, защото не е доволен от наказанието. Твърди, че не е искал пари от Даниела за рушвет, за аудито и за кредита. Посочва, че е дал на жената 10 хиляди лева и тя му е дължала пари, а не той на нея. Магистратите от втората инстанция обаче не приемат доводите му и оставят присъдата. Лачко се жали до ВКС и иска възобновяване на делото. През февруари тази година и върховните съдии отказват. След като е изгонен от варненската епархия той заминава за Пловдив и подава документите си там.

Свещеници от морската столица разказват, че Лонгин не може да служи в друга епархия, защото за това му е нужно позволително от дядо Кирил, който не е издавал такова. За да бъде изгонен от църквата, трябва да се събере духовен съвет и да вземе това решение, уточнява служител в Светия синод.

Архимандрит Лонгин: Кирил скалъпи делото ми, невинен съм

Осъдиха ме, защото Кирил искаше така, той натискаше за това. Трябваше да ми водят още 2 дела, но след като той почина, те не се задвижиха. Търсиха ми цаката, искаха да ме махнат. Защо никой не се интересува от това, че съм правил безплатно кръщенета на сираци или какво съм направил за храмовете? Тази въпросната курветина не беше моя любовница, а на Кирил. Първият ми адвокат ме накара да се призная за виновен по това скалъпено дело, за да се свърши с него и аз го направих, но никой не ми обясни последствията. Да, присъдата ми пречи, но аз продължавам да служа на Бога. Сега чакам решение на синода по моя въпрос. Не искам кой знае какво - или да ме върнат във Варна, или да ме преназначат на друго място. Там знаят, че имам снимки от времето, когато бях при Кирил. С него сме ходили в Гърция, знам за много далавери, имам доказателства. Ще дойде време те да ми се молят да не ги вадя, но засега изчаквам.

Осъждан и за оръжие, има криминални регистрации

Богословът Лачко Лачков е от Тетевен. През 1997 г. в родния си град получава първата присъда, сочи свидетелството му за съдимост. Признат е за виновен, че е съхранявал оръжие без разрешително. Наказанието му е глоба от 3 хил. лв. Реабилитиран е още преди да започне служба в името на Бога. В периода от 2003 до 2005 г. е регистриран в МВР за кражба и измама в Търговище и София. Срещу него има и наказателно производство за злоупотреба със служебно положение в РПУ-Девня.

Освен наказателните дела архимандрит Лонгин е ответник и по няколко граждански. Само в София мъж го съди за над 28 хил. лв., които му дължал от 2004 г. насам.

След като е низвергнат от Варненската митрополия, архимандритът заживява в Пловдив, но официално не работи.