Подслушвачите от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) са имали тефтерчета с телефонни номера на хора, чиито разговори е трябвало да прихващат с мобилната техника, монтирана в автомобили, наричани кечъри.

Разследващите са открили няколко такива тефтерчета и в момента проверяват дали за номерата вътре има разрешение от съдия да бъдат подслушвани, съобщава "Труд" от източници в прокуратурата.

По неофициална информация за част от телефонните номера в тефтерчетата няма съдебни разрешения. Всеки служител на СДОТО, ангажиран с работа в кечърите, е трябвало да носи такова тефтерче.

Така се потвърждава тезата на обвинението, че служители на СДОТО са слухтели и незаконно. По чия заповед или по чия инициатива, прокурорите още събират доказателства.

Обвинени по делото за кечърите са бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Обвинен за безконтролното подслушване е и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Прокуратурата разполага и със свидтел срещу дясната ръка на Бойко Борисов. Кацаров ще отговаря и за това, че е удостоверил неверни обстоятелства. Обвиняем е и бившият шеф на СДОТО Радко Димитров, по-известен като Радко Отвертката поради опитът му да осуети разследването. Димитров се опита с отвертка да унищожи част от информацията за подслушването. Разследващите правят опити да възстановят изтритата информация.

Очевидно обаче никой не се е опитал да унищожи и тефтерчетата с телефонни номера на подслушваните от Цветан Цветанов. По неофициална информация всеки служител на СДОТО, който бил ангажиран с работа в кечърите е трябвало да носи такова тефтерче.

По време на разследването стана ясно, че кечърна МВР бродел из София, докато по документи се е водил паркиран в гаража.