Скандалният ромски бос Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, смята да се върне в родното си село Катуница след два месеца. Жителите на селото обаче не го искат.

През септември 2011 година в Катуница избухнаха масови безредици след като бе убит 19-годишният Ангел от приближени на цар Киро. Къщите на ромската фамилия бяха унищожени в нощта на 24 срещу 25 септември 2011 година.

През месец октомври тази година Рашков ще излезе от затвора където излежава 2-годишна присъда. Преди два месеца Кирил Рашков и Костадинка Рашкова бяха осъдени за укриване на данъци. Те бяха признати за виновни в това, че през периода 15.04.2003 г. – 30.04.2011 г. в Пловдив, в качеството си на физически лица при условията на продължавано престъпление са избегнали установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 267 320 лв. и не са подали годишна данъчна декларация, като данъчните задължения са внесени в бюджета заедно с лихвите, възлизащи на 213 460 лв. или общата сума, внесена в бюджета е в размер на 480 781 лв.

За извършеното престъпление Кирил Рашков беше осъден на 2 години затвор при първоначален общ режим и глоба в размер на 800 лв. На основание чл.25 ал.1 вр. чл. 23 ал.1 от НК съдът кумулира наказанията лишаване от свобода, наложени на подсъдимия Кирил Рашков по предишните две осъждания заедно с настоящото, като му налага едно общо най-тежко наказание в размер на 2 г. и 6 месеца лишаване от свобода.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимите признават изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото им обвинение, поради което се налага по-ниско наказание. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.