Информация в руски сайтове вся паника сред наивни читатели. Електронни медии в Русия разпространиха спекулативна теза, че бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън е съобщил за наближаващ Апокалипсис през септември. По "негови" думи тогава щяло да има голямо слънчево изригване, което ще доведе до смърт на стотици милиони хора.  Документите, „предоставени" от американеца, „доказвали", че още преди 14 години в ЦРУ знаели, че това е неизбежен катаклизъм. Освен гибелта на милиони невинни хора, апокалиптичното слънчево изригване щяло да доведе до невиждани суша и глад.
Сноудън бил споделил всичко това от хотелската си стая в „Шереметиево", подчертавайки че щатското правителство било готово да посрещне трагедията, но спасявайки само избран кръг от хора. Достъп до ресурсите след катаклизмите щял да има само управляващият елит. В американската разведка дори си имали специална дума за предстоящия апокалипсис - "killshot".
Данните от проекта "Звездни врати" били пазени в тайна, но той представял свръхсекретен документ от Федералната агенция по управление при извънредни ситуации, обрисуващи в детайли какво ще се случи след очакваното катастрофално слънчево изригване. То щяло да доведе и до срив в компютърните системи, до аварии и хаос.