Година майчинство ще се дава на осиновителите на дете до 5-годишна възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, предложени от депутати. Сега семейства, които осиновят дете, могат да ползват отпуск по майчинство или бащинство само ако то няма навършени две години.
Детето, отгледано в институция, рядко реагира според очакванията на възрастните. Нужен е период на адаптация, за да се почувства то добре и в безопасност в новата семейна среда, е мнението на психолози. И колкото по-голямо е то, толкова повече време и грижи са необходими.
"Дефицитите са емоционални, но в една голяма част могат да бъдат и леко умствени, свързани със забавянето на развитието на речта, защото тези деца проговарят по-късно. В дома няма кой индивидуално да се занимава с тях. Изобщо липсата на майка е пагубна", коментира пред БНТ психологът Галина Кубратова.
Единствено на неплатен отпуск имат право осиновителите на дете над двегодишна възраст, за да му помогнат да се приспособи. Така те трябва да избират между терапията на детето и вероятността да останат без работа.
"Обикновено родителите толкова трудно се справят с тях, че някои от тях пожелават разсиновяване. На тези родители не им е даден шанс чрез обучение, чрез отпуска, чрез адаптация да изпълнят ролята си на истински родители и двете страни се разделят ужасно травмирани", добави още Кубратова.
Промените предвиждат изравняване на правата на биологичните родители и осиновителите. Право на платен едногодишен отпуск ще имат осиновители на деца до петгодишна възраст.
"Те имат нужда от близостта на родителите и затова е потребно държавата да одобри този, според мен, смешен ресурс, тъй като ако направим една сметка - средно между 500 и 1000 такива деца годишно ако се осиновяват при една средна заплата от 600-700 лева, 90% от нея е за първата година и една минимална заплата за втората година, това са пари по-малко харчейки държавата, стоейки те в институция", коментира Захари Георгиев - депутат, вносител на промените.
Подобни мерки, обаче, не са предвидени за децата над 5-годишна възраст.