Призовавам българските партии да проведат истински, качествен дебат по европейския дневен ред. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по повод началото на предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 25 май.
„Предстоят европейски избори. От днес официално започва предизборната кампания. На 25 май за нашето доверие ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидати. Участниците ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитието на България и ЕС”, посочи държавният глава.

„Традиция е да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да търсим отговор на въпроса къде искаме да бъде след 5 години. Важно е да бъдем активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател. Българската нация е една от най-проевропейските”, подчерта президентът Плевенелиев.

„Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и гласуването”, посочи Росен Плевнелиев.

Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19-ти век – на велики сили и периферия между тях, смята той. „Има много конкретни теми в европейския дневен ред. Те дават възможност на всеки участник – партия или независим кандидат да очертаят позициите и различията си. „За” или „против” членство в еврозоната и банковия съюз, „за” или „против” задълбочаване на политическата интеграция, „за” или „против” създаването на общ енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и солидарността”, посочи държавният глава.

„Става все по-ясно, че има опасност ЕС да се раздели на център и периферия, на държави в еврозоната и държави извън зоната на общата валута. За повече или за по-малко интеграция, за разширяване или капсулиране на съюза, за повече или за по-малко Европа – това са генерални въпроси и в България не може да се мълчи. Историята може да се промени на Европа преди и след Крим”, допълни Плевнелиев.

„Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в периферията на ЕС или в сърцето на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своя курс към мирно и демократично развитие, или и те ще бъдат трайно дестабилизирани”, смята той.