Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт организира неофициално честване на 125-та годишнина на БДЖ с песни и протест.

Присъстващите се обявиха срещу ликвидацията и приватизацията на БДЖ. Те издигнаха отново плакати "БДЖ не се продава, нито подарява". Според участниците в събитието, приватизацията не е донесла нищо добро за народа, защото приватизаторите не са склонни да делят печалбата си. Според тях, железницата като най-евтин транспорт, трябва да остане за хората, като същевременно трябва да се модернизира. Това е второто подобно събитие, което гражданската инициатива организира. Първото се проведе на 30-ти март тази година, под надслов "Човешкото лице на железницата".

През 1888 година министърът на транспорта в правителството на Стефан Стамболов подписва указ, с който е създадена нова държавна компания - Български железници, като първата линия обслужвана от влаковете й е Вакарел – Белово. Малко по-късно, на 1 август първите локомотиви на БДЖ преминава по новооткритата международна линия - Цариброд-София-Белово. В следващите години се изграждат множество нови железопътни участъци и се разширяват съществуващите. Същата година е приет и първия закон за железопътния транспорт.