За първи път в 40-годишната история на АЕЦ "Козлодуй" атомната централа е докарана до загуба от дейността си. Това се вижда от отчета на дружеството за първото полугодие на 2013 г.

Централата отчита 5,8 млн. лв. загуба от дейността си за първите 6 месеца на годината, при положение че за същия период м.г. има 90 млн. лв. печалба, съобщава в "Труд". "Откакто през 2001 г. АЕЦ "Козлодуй" започна да прави самостоятелни финансови отчети, винаги е била на печалба", коментира пред изданието шефът на Българския атомен форум Иван Хиновски, който е и бивш шеф на борда на централата. Той е категоричен, че и преди това няма сведения първа атомна да е работила на загуба.

От отчета излиза, че основната причина за рязкото влошаване на финансовия резултат е намалението с 13% на произведената електроенергия в сравнение с първите 6 месеца на 2012 г. Това е станало главно през април-юни т.г., когато времето беше топло, консумацията на ток в страната рязко падна, а износ нямаше заради висока преносна такса. Тогава диспечерите бяха принудени да намаляват мощностите на производителите.

Освен това атомната централа отчита рязко намаление на продажбите на ток на свободния пазар - с 22%, при положение че значителна част от печалбата идва точно оттам. Токът, който продава на НЕК на регулирани от държавата цени, е намалял само с 6%.

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" също е в по-лошо финансово състояние в сравнение с м.г. - тя има едва 2,9 млн. лв. печалба за първите 6 месеца при 5 млн. за същия период на м.г. Причините са същите - драстичен спад с 38% на произведената електроенергия и почти пълна невъзможност да изнася ток и да го продава на свободния пазар.

От държавните производители се оплакват, че диспечерите намалявали техните мощности повече от тези на зелените централи заради договорите на ВЕИ-тата с държавата.

Единственото изключение от общия фон при енергийните дружества е "Булгаргаз" - при загуба от 113 млн. лв. за първото полугодие на м.г. сега търговската фирма има 2,5 млн. лв. печалба, се казва още в публикацията.