Правителството обяви 5 август 2013 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина "Ораново", съобщиха от правителствената пресслужба.

В понеделник националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на семействата и близките на загиналите миньори. Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователни телеграми до семействата на загиналите в мина "Ораново" Иван Лазаров и Николай Михайлов.

"Добре разбирам, че винаги ще усещате в душите си празнината, която тяхната смърт оставя, и ще таите гняв срещу несправедливостта на случилото се. Дълбоко съм съпричастен към мъката ви и ви уверявам, че ще получите нашата подкрепа в тези трудни за вас дни. Надявам се хубавите спомени за тези истински и достойни хора да ви дадат сили да продължите напред. Поклон пред паметта им!", се казва в телеграмата на министър-председателя.

На 16 юли около 09.45 часа в 64-та под-етажна събирателна галерия в рудник "Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-ти метър. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Предприети са действия - опит за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал. Същият ден е констатирана смъртта на двама от миньорите – Христо Младенов и Асен Стойнев. Тази сутрин в 9 часа са открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Управителят на рудника Валери Манов заяви, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент. Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти, каза още управителят на рудник "Ораново".

В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".

За 6 години в рудник "Ораново" загубиха живота си осем миньори, трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.