Риба с неразрешени оцветители се продава по магазините. Това е едно от последните нарушения, които установиха инспекторите на агенцията по безопасност на храните, съобщи шефът й Пламен Моллов. Той участва в дискусия "Да! На българската храна".
Моллов допълни, че все още не са готови пробите от боядисаната риба и не може да се каже дали тя е опасна за здравето. Сред честите нарушения по родните пазари е продажбата на зеленчуци и плодове със забранени пестициди.

Зеленчукопроизводители предупредиха, че понякога пробите могат да бъдат подвеждащи. От бранша дадоха за пример изследвана салата на 23 април, въпреки че зеленчукът е произведен 10 дни по-рано. "Няма такава салата, която да трае толкова дълго време", подчерта Георги Кафтанов от сдружението на зеленчукопроизводителите.

Само за 3 дни преди Великден при направените 46 проверки са били съставени 28 акта за нарушения и са спрени от продажба 3 т храни. „Най-често бе установен установява изтекъл срок на годност, нарушаване на условията на съхранение и неясен произход на стоката, липса на точен етикет за състава на продукта”, поясни Моллов.