До месец ще има резултати по проверката на МВР за полицейско насилие и провокатори на протестите, заяви вътрешния министър Цветлин Йовчев. Пред журналисти министърът обясни, че от прокуратурата очакват и са се обърнали към МВР с конкретни искания да бъде извършена проверка. Тази проверка се извършва в момента и когато имаме резултати, те ще бъдат предоставени на прокуратурата, заяви Йовчев.„Има срокове за приключване на проверката, предполагам, че до месец ще имаме резултати”, уточни министърът.

Йовчев обясни, че по въпроса с провокаторите има досъдебни производства и това е отделна линия, по която се работи.

„И към момента има досъдебни производства. В хода на продължаващите проверки, ако установим достатъчни данни за лица, които извършват, провокират насилие или грубо нарушават обществения ред, те ще бъдат предоставени на прокуратурата”, заяви министърът.

От МВР решили да изберат маршрут през площад "Александър Невски" за депутатите в нощта на 23 юли, защото там били хората, които не са агресивни. "Очакваше се да няма такива ексцесии”, каза министърът.

Йовчев заяви, че не е вярно, че не е имало протестиращи пред парадния вход на Народното събрание.

„Имаше оперативна информация, че се подготвя атака на парламента. В момента, в който нарастваше напрежението, имаше информация, че се подготвя привличането на повече хора към протеста, предвид това, че в светлата част на денонощието хората, които искат да провокират насилие, не са толкова агресивни, се взе решение за извеждане на народните представители. Получи се в тъмната част, поради това, че имаше несъгласие на някои народни представители”, каза Йовчев.

„След като започна извеждането, имаше хора, които се хвърлиха пред автобуса и забавиха движението, както на полицаите, така и на автобуса. Това забавяне даде възможност на хората, които искаха да провокират насилие - имаха много добра организация, веднага да се преместят агресивните групи пред автобуса”, каза министърът.

Според него трудно можело да се отделят тези, които са хвърляли камъни, защото групата хора на площада била твърде голяма.