Бивш дипломат и пристанищен директор от Бургас застава пред Окръжния съд за особено крупна измама. Красимир Грудов и синът му Александър са подсъдими за това, че продали на англичани виртуално вилно селище в село Рудник. Става дума за „Солт Лейк сити”, което било продавано на картинка на британски клиенти. През 2006-а година, когато бе бумът на продажбите на англичани на наши недвижими имоти, са осъществени и въпросните сделки.
Красимир Грудов, пише burgasinfo.com.

Потърпевши са десетина британски семейства, превели на фирмата на баща и син Грудови - "Си Аи Си интернешънъл" повече от 218 хиляди лева. В замяна те получили картинки на 3D файлове, а въпросното селище не е построено и до момента.

Красимир Грудов е известно име в медийните среди в Бургас. Той е доктор на науките, защитил е дисертация във Всесъюзния научноизследователски институт по рибно стопанство и океанография в Москва. Бивш дипломат в Сингапур през 90-те, бивш директор на Безмитната зона, работил е като началник на териториално звено в „Пристанищна администрация” – Бургас и е бил в Управителния съвет на НК „Пристанища” 2004.

Синът му Александър е възпитаник на престижния лондонски Кингс Колидж. Той се занимава с възобновяеми енергийни източници и строеж на голф игрища.

Според обвинителния акт на Бургаската окръжна прокуратура, Красимир и Александър Грудови са действали „при условията на продължаване на престъпна дейност, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у лицата, че ще им осигурят имоти във вилно селище „Солт Лейк сити” в село Рудник, област Бургас, като не са имали намерение и възможност за това, с което са причинили на лицата имотна вреда общо в размер на 74 109 английски паунда с левова равностойност в размер на 217 652 лева”.

Според прокуратурата измамата е в особено големи размери, представлява особено тежък случай, а бащата и синът са се „сговорили предварително за нейното извършване”.

По време на сделките англичаните не се срещат очи в очи с продавача. Цялата комуникация е по пощата. Доверчивите чужденци получават документация, подписват я и я връщат на българския адрес, посочен в договорите.

Първоначалната авансова вноска от 30% от стойността на целия имот и се превежда, след като документите са парафирани. Парите постъпват по сметка в бургаски клон на българска банка. Имотите си чужденците чакат цели три години – от 2006 до 2009-а година, когато разбират, че са измамени и се оплакват в съда.

Делото срещу Красимир и Александър Грудови е насрочено за 27 август.