MBA или Masters business administration е вид магистърска програма, която някои бизнес университети и училища по света предлагат. Може да звучи непознато, но всъщност е специална магистърска програма, при която се изисква 3 години след като кандидатите са завършили бакалавър да имат работен стаж.

Представител на Manchester business school, едно от най-известните бизнес училища в света разказа по време на Access MBA среща, което се провежда днес в столицата, защо хората трябва да запишат магистърската програма MBA точно там.

На първо място Manchester business school е част от Manchester university, който е един от най-големите университети в Англия. Бизнес училището в Манчестър е основано през 1965 г. и всъщност е първото училище за бизнес в Обединеното кралство. То предлага международни програми за магистратури, бакалаври и MBA. Освен основното звено в Англия училището разполага и с Международни центрове в Маями, Сингапур, Шанхай и Дубай. По този начин става ясно, че не е нужно да бъдеш в Англия, за да запишеш MBA.

Ако изкараме MBA всъщност заплатата ни дори може да скочи. MBA прави разлика, като нивото на образованието и квалификацията ни се вдига. Дори някои работодатели у нас и по света насърчават работниците си да я изкарат, а някои дори заплащат таксата за нея. Всичко това се прави, защото може да сме сигурни, че възвръщаемост ще има. При MBA програмите различното е, че се залага на повече практика по време на обучението. Като с всеки човек се работи индивидуално.

Мястото, на което може да получим повече информация са Access MBA срещите, които се организират два пъти годишно у нас, като това е пролетната, а втората се организира на есен. Срещите се отличават с това, че организаторите се стремят да ги направят възможно най-тясно специализирани между училищата и кандидатите. Като един кандидат се среща с един кандидат на училище, което го интересува.

Някои от бизнес училищата, които предлагат MBA предоставят и стипендии, така че човек може да пробва, ако има желание, дори и да няма нужните доходи, за да заплати таксата.