Вярвам, че виновните за трагедията в рудник "Ораново" ще понесат своята отговорност, казва президентът Росен Плевнелиев в изявление, разпространено от прессекретариатът на държавния глава.

"През последните две седмици с безпокойство и тревога следях развитието на издирвателната операция в рудник "Ораново". Всички ние бяхме водени от надежда и искрена вяра, че усилията ще се увенчаят с успех и затрупаните миньори ще бъдат открити живи. За съжаление днес с покруса научихме новината за потвърдената им гибел.

Възхищавам се на отдадените и последователни действия на спасителните екипи, които положиха изключителен труд, за да се притекат на помощ на пострадалите. Те се превърнаха в рядък пример за съпричастност и героизъм и спечелиха благодарността и уважението на цяла България.

Вярвам, че започналото разследване без забавяне ще разкрие причините за инцидента и, ако се установи липса на адекватен контрол или неспазване на мерките за безопасност, виновните ще понесат своята отговорност. Поднасям съболезнованията си на близките и колегите на загиналите", казва Росен Плевнелиев.