Бившият федерален канцлер Хелмут Кол /1982-1998/ е искал да изпрати обратно в Турция половината от всички турци, които са живеели в Западна Германия в началото на 80-те години на миналия век.

Това става ясно от разсекретена стенограма на разговор на новоизбрания по онова време канцлер с британския премиер Маргарет Тачър от 28 октомври 1982, цитирана от водещи британски и германски медии.

От документа става ясно, че канцлерът се е оплаквал на "Желязната лейди", че "Германия не е била в състояние да асимилира толкова голям брой турци" и по тази причина се е предвиждало "през следващите четири години техният брой да бъде намален наполовина".

"Германия няма проблем с португалците, италианците и дори имигрантите от Югоизточна Азия, защото техните общности се интегрират добре", заявява Кол. "Турците представляват съвсем друга култура", добавя той. Като пример за несъвместимостта на двете култури - германската и турската - канцлерът посочва браковете по принуда. На турците, които останат във ФРГ, Кол предписва да учат немски език, пише "Ди Велт".