112 бабуини в зоопарка Емен диеренпарк в северна Холандия се държат странно и все едно са обявили стачка, констатират служителите на зоологическата градина.

В понеделник привечер животните буквално изпаднали в паника без видима причина и започнали да се държат неадекватно. Във вторник и в сряда се оттеглили в короните на дърветата, някои останали на земята, почти не се движели и рядко посягали към храната. Всичките 112 африкански маймуни демонстративно обръщали гърбовете си към посетителите, с които иначе се държали дружелюбни. Служители на зоопарка твърдят, че подобно поведение приматите демонстрират за четвърти път в рамките на 20 г., но никога не е било намерени обяснение за странното държане на маймуните.

Появиха се редица хипотези защо маймуните са истерясали: видели някакъв хищник – на живо или нарисуван на фланелка на посетител; усетили са земетресение или друг природен катаклизъм. Според зоолог от зоологическата градина най-налудничавото обяснение било, че бабуините засекли НЛО.

Всичките животни са родени в плен и обитават остров, отделен с вода и ограда от посетителите. Консултираните експерти не могли да обяснят странното поведение на бабуините.