Адам и Ева са живели в Африка по едно и също време, но вероятно никога не са се срещали, установиха американски учени.

Преди време се смяташе, че "Y-хромозомния Адам" и "митохондриалната Ева", най-ранните общи предшественици на мъжете и жените, са живели в напълно различни времена. Но ново изследване на 69 мъже от цял свят установи, че "Y-хромозомен Адам" се е разхождал на нашата планета преди между 120 000 и 156 000 години, много по-рано от смятаното до момента.

То го поставя по-близо до Ева, която живяла преди около 99 000 - 148 000 години. Но учените казват, че е "изключително малко вероятно" те да са се срещали. Първоначално се смяташе, че най-ранният общ предшественик на мъжете е живял преди между 50 000 и 115 000 години. "Предишни изследвания показаха, че най-ранният общ предшественик на мъжете е живял много по-рано, отколкото най-ранната обща предшественичка на жените. Но нашето изследване показва, че няма разлика", заяви професорът по генетика Карлос Бустаманте от Стандфордския университет в Калифорния.

Митохондриалната Ева и Y-хромозомният Адам са хората, които са предали част от генома си за размножаването на човечеството. Но много аспекти от тяхното съществуване, включително кога са живели, са обвити в мистерия. Учените сравнили варианти на Y-хромозомата при участници от девет различни области на света - Намибия, Демократична република Конго, Габон, Алжир, Пакистан, Камбоджа, Сибир и Мексико.

Но макар за Адам и Ева да се говори като за двойка, чиито деца са населили света, те не били единствените мъж и жена, които са живели по това време, или не са единствените, които имат потомци в наше време. Те просто имали добрия късмет да предават успешно Y хромозомата и митохондриалния геном в продължение на хиляди години до по-голямата част от днешните хора.

Силни, усъвършенствани микроскопи позволили установяването на около 11 000 мутации, чрез които учените открили генетични връзки и времеви порядък с безпрецедентна точност. Те получили резултати от 10 милиона нуклеотиди, биологични молекули, образуващи основата на Y-хромозомата за всеки индивид. След това годишният ритъм на мутация бил изчислен чрез сравняването му с известно събитие - населяването на Америка преди около 15 000 години.

Те повторили анализа с митохондриалното ДНК на индивидите, за да създадат двете изчисления за Адам и Ева, показвайки за първи път, че те са живели по едно и също време.