Ще предприема действия за спиране на добивната дейност. Тази мина ще продължи да работи само, ако сме напълно сигурни, че сигурността на хората е гарантирана.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който представи информация по случая пред народните представители.

Преди изказването на икономическия министър, депутатите почетоха паметта на загиналите миньори в рудник "Ораново" с минута мълчание. Той започна изказването си като изказа съболезнования на семействата на загиналите, и благодарности към всички участвали в спасителната акция.

Днес трагедията в "Ораново" получи своята развръзка и е време за отговори, каза министър Стойнев. Големият урок от трагедията в "Ораново" е както за концесионерите, така и за администрацията, за държавата. Алтернативата "хляб" или "смърт" е недопустима, категоричен е министърът. Драгомир Стойнев съобщи: Каквито и да са причините за срутването на кална маса – това ще кажат специалистите, има един безспорен факт. Концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите за това. Министърът съобщи, както каза "най-страшното" че според дадени предписания миньорите не са имали право да влизат в тази част на мината през юли, но това не е спазено. Имало е разрешение това да стане през август, допълни той.