Болните имат нужда и от лекар, и от духовна помощ, каза Знеполският епископ Йоан, който в присъствието на Негово Светейшество Софийски митрополит и Патриарх Български Неофит, води св. Литургия в обновения храм "Св. Георги Софийски Най-нови" на Александровска болница.

Директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов също изтъкна, че пациентите се нуждаят и от кураж, духовна помощ и подкрепа. Той благодари на патриарх Неофит за оказаната чест да присъства на освещаването на храма.

Според преданието Свети Георги Софийски Най-нови е заловен от турските власти през 1534 година на мястото, което сега е точно в двора на Александровска болница. Там е бил подложен на мъчения, защото отказвал да отстъпи от вярата си. На лобното място, в двора на Александровска болница, е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, няколко години след 1944 година той е прибран от столични свещеници, тъй като е правен опит да бъде унищожен.

Историята разказва, че съграждането на болничния параклис е стара почти колкото и здравното заведение. През 1913 година след поредица пожари в Александровска и в цялата страна по предложение на трима мъже - Тодор Георгиев, тогавашен директор на болницата, Цар Фердинанд и Екзарх Йосиф I, е избрано място. През септември е направена първата копка и поставен крайъгълен камък. Заради събитията в историята ни обаче градежът на храма бил възпрепятстван.

В началото на тази година започна осъществяването на инициатива по изографисването, вътрешното обзавеждане и купуването на църковна утвар. В края на месец юли храмът се сдоби и с църковна камбана, излята през 1933 г., която бе запазена от претопяване и съхранена в болницата.