Обстановката постепенно започва да се нормализира след падналите порои в Белоградчишко и Монтанско, съобщи пред БНТ кметът на село Ружинци Венцислав Ванков.

Тепърва започваме оглед. Има откъснати водопроводи. Вода течеше отвсякъде, не само от самия язовир, а отвсякъде. Около 70 души евакуирахме, каза кметът.

В Гюргич е било страшно. Нямало е ток. Жителите са били евакуирани ни в стопански двор. "Благодаря на собственика който ни прие, той включи негово осветление, агрегати. В складовите помещения се побраха хората. Може би имаше около 60 души в двора, други бяха по пожарни, по частни коли, по общински бусове, евакуирани бяхме горе на високото. Уведомихме населението чрез камбаните. Една възрастна жена се беше качила на печката в дома й. Водата е стигнала и до печката, но успяхме да спасим жената. Къщата й е разрушена. Благодаря на всички, които помогнаха от сърце", каза още кметът.

Нивото на реката при Гюргич е достигнало на места 120 см. Кметът Иван Петков заяви, че няма пострадали. Три пожарни са били на място и са отводнявали дворовете на хората. Приливната вълна е отнесла автомобили, има и завлечени животни.

Кметът на друго пострадало село Плешивец - Лъчо Лозанов каза, че селото им е доста засегнато от приливна вълна. "Много дъжд се изля - около 70-80 л на кв. м. Селото ни се намира в по-ниското и отвсякъде приижда вода, реките отнесоха два моста, има разрушена къща, отнесени животни, отнесени 3 коли, 2 ремаркета. Жителите са евакуирани, няма проблем. Всичко е под контрол, Гражданска защита е при нас. Има наводнени мазета и гаражи също", съобщи кметът.