Тридневен траур е обявен от днес в община Симитли, съобщи кметът Апостол Апостолов след свиканата извънредната сесия на Общинския съвет.

На 18-ия ден след срутването в рудник "Ораново", тази сутрин, минути след 09.00 часа, телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха намерени.

В средата на юли в галериите на "Ораново" бяха затрупани четирима миньори. До днес жертвите станаха пет. Ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. Вчера, по време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина. Днес е погребението на 49-годишния Асен от Благоевград.

Телата на Николай и Иван са открити на около 9-я метър в галерията, която е около 10 – 12 метра, съобщи управителят на рудник "Ораново" Валери Манов, който излезе на бариерата на рудника. Той съобщи, че е извикал още две спасителни групи от Бобов дол. Екипите работят, за да бъдат извадени съвсем внимателно двете тела. Телата са били намерени паднали на самата изработка, били са затрупани от вал и въглища. Предположенията ни бяха, че вътре е останало свободно пространство. За съжаление, не са. Както ги намериха, явно са починали веднага, каза Манов.

Той съобщи, че миньорите са застраховани и семейства им ще получат обезщетение. Мината ще поеме и разходите по погребенията.

Управителят на рудника заяви, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент, взел живота на четирима затрупани миньори, вчера от инфаркт почина миньор в издирвателната акция. Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти, каза още управителят на рудник "Ораново".

В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Вчера министър Драгомир Стойнев каза, че трагедията в "Ораново" разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които трябва да се сложи край. На първо място той посочи абсолютното неспазване на правилата от страна на концесионера. Министърът отбеляза, че не са плащани концесионни такси в полза на държавата за второто полугодие на 2011г. и за 2012г., като общата сума до момента възлиза на 118 000 лв. с включените лихви. Фрапиращо нарушение според министъра е и фактът, че за 2013г. се работи без одобрен годишен работен план.

За 6 години в тази мина са загинали 8 души. През 2007 - четирима в два последователни инцидента. При първия - двама, като имаше и няколко тежко обгорени лекувани с месеци в "Пирогов" от екипа на проф. Огнян Хаджийски, при втората вследствие на кално свлачище загинаха двама. И сега при тежкия инцидент на 16 юли отново при срутване и кално свлачище загинаха четирима миньори.