Разказът на малката Нада от Йемен е потресаващ: в клип, качен в YouTube, тя описва как е избягала от родителите си, защото искали да я омъжат насила. "По-добре да умра", казва Нада. Ето нейната история:

Разтърсен до дъното на душата си и изпълнен с ярост - единствено така може да се почувства човек при вида на пълните с живот, но и с мъка очи на малката Нада. Тя споделя, че по-скоро би предпочела да умре, отколкото да бъде омъжена насила и да се прости с мечтите и детството си. Разказът на момичето, качен в YouTube, придоби междувременно световна популярност.

Протестът на малкото момиче е срещу ужаса от детския брак и несправедливостта на родителите ѝ, решени да я лишат от личната ѝ свобода. Той е и разтърсващо обвинение срещу безмилостния и безчовечен обичай невръстни деца да бъдат омъжвани насила. "Не изпитват ли поне капка състрадание?!" - пита малката Нада, която е намерила междувременно подслон при чичо си.

Статистиките, които се публикуват постоянно, нямат тази сила на въздействие, която притежава разказът на Нада, изпълнен с болка и възмущение. Насилственото омъжване на деца е обичай, който и до днес се практикува в редица ислямски държави и в Индия.

По данни на ООН ежегодно в света над 14 милиона непълнолетни момичета биват омъжени насила, при това често без да са навършили и 15 години. Йемен е сред държавите, в които безмилостният обичай е особено широко разпространен - в тази страна 15 на сто от момичетата под 15-годишна възраст и над 50 на сто от ненавършилите 18 години биват омъжвани насила.

Източник на английската версия на видеото с Нада ал-Ахдал е институтът Middle East Media Research във Вашингтон, който превежда на английски и разпространява информации от медиите в Близкия Изток. Оригиналната версия на арабски е излъчена на 8 юли и веднага е събрала над 114 000 гледания. Версията на английски, пусната в YouTube на 21 юли, вече е била видяна над шест и половина милиона пъти.