Агенти на ДАНС са тарашили кабинетите на кмета на Плевен Димитър Стойков и заместника му Алексей Зелов цялата нощ срещу сряда, научи “24 часа”.


Акцията е започнала във вторник към 14,30 ч следобед, но общината в Плевен отричаше, че има проверки и арести в сградата.


Според отлично информирани кметът Димитър Стойков спешно е излязъл в отпуск, не е задържан и съдейства на разследването.


Зелов е арестуван, потвърдиха от Софийската градска прокуратура. Ще му се иска постоянна мярка “задържане под стража”.

Зам.-кметът по строителството архитект Трифон Иванов поема временно управлението на Плевен. Заповедта е издадена в късния следобед във вторник. Според документа арх. Иванов ще замества кмета на Плевен проф. Димитър Стойков до 25 април включително.

“Видях с очите си заповедта, която ми е предоставена.” Това съобщи председателят на общинския съвет Дарин Ангелов вчера пред медиите.

“Архитект Иванов го няма в сградата. Кабинетите на кмета и заместника му Зелов не са запечатани. Никой не ми се е обаждал. Нямам писмена, нито устна информация дали Зелов е бил задържан. Разбрах от медиите и сайтовете. Очаквам да науча повече от официални изявления на Софийска градска прокуратура и ДАНС. Не съм разговарял със Зелов, но не съм и опитвал да му звънна”, заяви още Ангелов.

Вчера Софийската градска прокуратура разпространи официално съобщение за ареста на зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов.

В него се казва, че на 22 април Зелов е задържан при получаване на поискан от него подкуп в размер на 4000 лв. След извършване на съответните процесуалноследствени действия по досъдебното производство на 23 април Алексей Зелов е привлечен като обвиняем за това. Прокуратурата ще поиска той да остане под постоянен арест.

Според запознати вчера са запорирани сметките и сейфът на Зелов в Алианц банк.

Председателят на общинскиясъвет в Плевен Дарин Ангелов единствен говори пред репортерите, които чакаха близо 2 ч пред сградата.

Охраната обаче не ги допускаше вътре, спираше ги пред вратата. Иначе чиновниците приемаха граждани, течеше си нормален работен ден.


Ангелов каза, че в общинския съвет не са постъпвали сигнали срещу Алексей Зелов. Той не знаеше и защо кметът проф. Стойков е сдал поста на заместника си Иванов, нито къде е.

Предположи, че градоначалникът може да е в командировка в България. “Само пътуване в чужбина минава през мене”, уточни той.

Другият заместник Стефан Петков и секретарят на общината Бранимир Мирчев също отсъствали - били поканени в побратимения на Плевен Горни Милановац.

Ангелов за последно видял кмета Стойков във вторник около 13 ч - поздравили се за Великден, после коментирали заседанието на предстоящата сесия.

След около час Зелов също потърсил Ангелов, за да обсъдят сесията, но не успели да се срещнат.

В 15 ч, когато Ангелов дошъл повторно в общината, ДАНС вече проверявала.
Когато агентите нахлули, запечатали кабинета на Зелов.

Вчера лепенките са били свалении секретарката му е била на работа, както и цялата община, увериха чиновници. Пълната неизвестност какво точно се е случило обаче пусна слуховете.

В града се заговори, че и кметът проф. Стойков е задържан. В ранния следобед вчера “24 часа” го потърси на мобилния телефон, който беше включен на гласова поща. Отговор не последва.


До късно снощи от ГЕРБ отричаха да има арест и твърдяха, че Зелов съдейства на властите. Той е дясната ръка на кмета.

“Извършена е проверка от ДАНС и в момента текат следствени действия. Към този момент ние нямаме официална информация от прокуратурата за задържане на Алексей Зелов”, заяви Даниела Гонкова, общински съветник от ГЕРБ в Плевен. Тя не пожела да коментира “непотвърдена информация” за взет подкуп от страна на Зелов.

“Не го покриваме. Той не е член на ГЕРБ. Назначен е като експерт и финансист”, допълни Гонкова.

Градският фолклор завъртя няколко версии за парите от подкупа. Посочваше се, че Зелов е замесен в злоупотреби с еврофондове, че е изнудвал местна фирма. Други тълкуваха, че рекетът е свързан със спечелване на обществени поръчки.

В приказките дори съветниците от опозицията запазиха мълчание, нямали никакви данни за проверката в общината.


Като зам.-кмет Алексей Зелов пое финансовия ресор, след като проф. Стойков спечели властта с мандат от ГЕРБ в края на 2011 г. Преди да оглави общината, Стойков бе шеф на университетската болница в Плевен, а Зелов е бил неин главен счетоводител. Стойков си доведе ковчежника в общината, бяха лаконичните коментари.