Върховният съд на Италия потвърди присъдата затвор за бившия министър-председател Силвио Берлускони за данъчни измами.

Съдът потвърди присъдата от четири години затвор, като три от тях са амнистирани, въпреки че Берлускони най-вероятно ще бъде поставен под домашен арест вместо да излежи присъдата си ефективно.

БГНЕС припомня, че Върховният съд на Италия започна във вторник разглеждането на делото за обжалване на присъдата на бившия премиер на страната и медиен магнат Силвио Берлускони. Става въпрос за едно от делата, по които той бе осъден – това за данъчни измами.

Държавният обвинител е поискал от съда да съкрати забраната за Берлускони да заема държавни длъжности от пет на три години. В същото време прокурорът поиска едната година затвор да остане в сила.

Берлускони получи присъдата за финансовите измами през 2012 година. Според съда, вината му е, че начело на компанията Медиасет той е завишавал цената на купуваните американски филми и така е избягвал плащането на данъци.

Берлускони бе осъден на четири години затвор, но заради амнистия, присъдата се смали на една година. Освен това му бе забранено да заема държавни длъжности в продължение на пет години. През месец май 2013 година апелативният съд остави присъдата в сила.

Тази година Силвио Берлускони се сдоби с присъди по още две дела. През март той получи една година за незаконно подслушване на политически опоненти, а през юни – седем години за сексуална връзка с непълнолетна танцьорка.

Адвокатите на Берлускони редовно обжалват всички съдебни решения и така той все още не може да влезе в затвора. Бившият премиер отхвърля всички обвинения, определяйки ги като опити на политическите му опоненти да го дискредитират.