Въоръжените сили на Русия трябва да са напълно готови да действат в случай на заплаха срещу интересите на гражданите на страната ни, заяви външният министър на Руската федеряция Сергей Лавров в интервю на английски език за тв канала RT. Той предупреди Киев, че ако интересите на Русия в Украйна бъдат засегнати така, както в Грузия през 2008 година, Москва ще предприеме ответни действия.
„Ако ни атакуват, ние безспорно ще отговорим. Ако нашите интереси, интересите на руснаците, бъдат атакувани пряко, както се случи в (грузинския сепаратистки регион) Южна Осетия, не виждам друга възможност, освен да отговорим в съответствие с международното право”, заяви Лавров, припомняйки военния конфликт между Русия и Грузия през лятото на 2008 година.

"Ние никога не сме отричали, че сме концентрирали допълнително войски на границата. Украинските власти също преместиха войски близо до границата с Русия", каза Лавров и допълни, че въоръжените сили на Русия провеждат различни учения в различни региони на страната.

Лавров още веднъж призова да започне разследване за откритото в Украйна оръжие американско производство, както и за участието на командоси от частната военна организация Greystone, за които има информация, че са участвали в различни инциденти.