Бих искал да изкажа съболезнованията си на близките на починалия миньор тази сутрин, заяв министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в рудник "Ораново", след трагедията тази сутрин, при която почина 49-годишен миньор, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър Стойнев обясни, че миньорът не е участвал в спасителните акции, а е трябвало да ремонтира развален двигател. "25 минути, след като е започнала работата, за съжаление, той е припаднал и е починал", заяви министърът. Той подчерта, че причината за случилото се следва да бъде изяснена от компетентните органи.

Според министър Стойнев трагедията в "Ораново" разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които трябва да се сложи край. На първо място той посочи абсолютното неспазване на правилата от страна на концесионера. Министърът отбеляза, че не са плащани концесионни такси в полза на държавата за второто полугодие на 2011г. и за 2012г., като общата сума до момента възлиза на 118 000 лв. с включените лихви. Фрапиращо нарушение според министъра е и фактът, че за 2013г. се работи без одобрен годишен работен план. "Администрацията на Министерството на икономиката и енергетиката е знаела това и си е затваряла очите. Тази опасна престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена", категоричен беше министър Стойнев. Той изтъкна, че вече има официален доклад от Инспектората на МИЕ, който ясно показва всички тези нарушения. "Ако не е одобрен годишният работен план, администрацията спокойно е можела да забрани работата в мината, докато концесионерът не се издължи и след това работата в мината да продължи", добави г-н Стойнев. Той изтъкна още, че липсва и наредба за съдържанието и обхвата на годишните работни проекти, която е трябвало да бъде приета още през 2010г. Според министъра контролните органи трябва да си свършат работата и всеки да отговаря пред закона.

Министър Стойнев отговори и на твърденията на неговия предшественик Делян Добрев, който е заявил, че всичко е изрядно по този договор, докато е бил министър. "Това не е така", категоричен беше г-н Стойнев. Той отбеляза, че през април 2013г. специална контролна група от икономическото министерство е идвала на мястото, давала е предписания, че работата може да продължи, и не е установила фрапиращите нарушения. "За мен това е едно престъпно безхаберие. Това означава, че и по времето на служебния министър е продължавало безхаберието. Администрацията също трябва да понесе своята отговорност. Хората трябва да разберат, че има правила и държавата ще си дойде на мястото", заяви министърът.

Министър Стойнев обърна внимание и на наличието на изключително много дупки в законодателството. "Именно поради тази причина преди близо седмица сформирах специална работна група с експерти от МИЕ, МТСП, Минно-геоложкия институт, Минно-геоложката камара – за да се попълнят дупките в нормативната уредба", заяви г-н Стойнев. Той допусна, че е възможно дупките в законодателството да са повлияли и на безопасността на труда в мината, но подчерта, че това трябва да кажат специалистите от Главна инспекция по труда и от МТСП.

"Утре ще бъда в Народното събрание, ще дам пълен отчет. Смятам, че цялото общество трябва да бъде уведомено за случилото се", обяви министър Стойнев. По отношение на хода на спасителната операция за затрупаните миньори, той заяви, че се смята, че на този етап остават само 7 метра до края на галерията. Министърът изтъкна, че за спасителната операция са извикани всички специалисти и е била създадена специална работна група. "Те ясно заявиха, че няма друг начин, по който да се върви по- бързо", отбеляза г-н Стойнев. Той обясни, че ситуацията в "Ораново" е различна от тази с миньорите в Чили. "Тук пространствата са много тесни. Техниката не може да стигне до галериите, където се извършват спасителните дейности", подчерта министър Стойнев. Той напомни, че по негова инициатива е идвала спасителната служба от Челопеч. "Те казаха, че на този етап нищо друго от това, което се прави, не може да бъде направено", заяви министър Стойнев.