Късно през нощта е починала съпругата на Стефан Данаилов - Мария. Била е приета по спешност в болница, защото получила остра бъбречна недостатъчност. В клиниката бъбреците изцяло отказват и въпреки усилията на лекарите тя умира.

Вчера вечерта Стефан Данаилов трябваше да се върне за първи път на сцената на Народния театър, след като преодоля тежкото онкозаболяване лимфом, с роля в пиесата "Пигмалион". Отива на репетиция и докато е сред колегите си научава вестта, че Мария е отведена в болница.

Прилошава му. Викат линейка и за него. Представлението е отложено. Лекарите го закрепват, за да може да бъде до леглото на Мария. Дълго остава до нея в стаята и и кризата уж е отминава. Съветват го да си отиде вкъщи и да си почине, защото и той е зле. Минути след това идва вестта за кончината й. Актьорът е неутешим. Близките му се безспокоят и за него.

Мария беше музата на Стефан Данаилов. Двамата се срещат в обща компания. "Убедена съм, че в тези неща пръст има случайността. Не вярвам да излезе нещо добро, ако специално "забодеш" някого, преследваш го и искаш да го накараш да те заобича", казваше тя, която неотлъчно бдеше над него.

По думите на сестра му Росица Данаилова Мария била най-красивата софиянка - зеленоока и дългокрака, и мъжете се обръщали след нея по улиците. "Излезе от казармата и се влюби в Мария. В сянката зад всеки голям мъж стои една голяма жена. Голямата муза на брат ми е Мария", отсича Росица Данаилова.

Приятели на семейството са категорични - Мария е опората на Стефан. Тя организира целия му бит, а той си е човек домошар с твърди навици. Щом се прибере вкъщи, слага домашните пантофи и ляга на любимия си диван. На една ръка разстояние Мария вече е сложила очилата и джиесема му. Тя преглежда пресата и подчертава пасажите, които според нея трябва да прочете.


"Мария е изключително силна жена и това пролича най-добре, когато след 10 ноември мнозина изоставиха Стефан. Искаше дори да напусне театъра, но тя му даваше кураж", не премълчават техни близки тежките дни в живота на любимеца на няколко поколения зрители.

Данаилова е финансовият министър в семейството и човекът, който с любов е наредил дома им. Тя се слави с изключителния си вкус и разбиране за антики. "Ламбо беше първа година студент, когато се ожениха. Нанесоха се в малко апартаментче около "Плиска" - спомня си състудентът му Марин Янев. - За да се издържат, взимаха надомна работа. Вечер ходехме да помагаме - стържехме с пили метални ключодържатели, а Мария вареше прочутия си горнооряховски боб."

Мария, вече над 70-годишна, самата тя с болежки от години, много трудно понесе новината за заболяването на Стефан Данаилов. Тя самата се поболя, залежа, с дни не откъсваше поглед от телефона, очаквайки вест от болницата, от хилиотерапията или от френската клиника, където той отиде на контролен преглед. Дойде добрата вест, че лъбимият й Стефан е преодолял коварната болест. Но няколкомесечните тревоги явно са подкопали здравето й. И тя си отиде... Преди него...