Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън напусна транзитната зона на московското летище "Шереметиево" и в момента се намира на територията на Русия.

"Току-що му предадох документите от Руската федерална миграционна служба. Те му позволяват да напусне летището", съобщи руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена

"Органите на граничния контрол получиха всички необходими документи от Федералната миграционна служба, въз основа на които Сноудън има право да се намира на територията на Руската федерация", потвърди пред ИТАР-ТАСС и официален източник от граничната служба.

Сноудън се намираше на летище "Шереметиево" от 23 юни, където кацна с полет от Хонконг като транзитен пътник. В средата на юли той помоли за временно убежище в Русия. Сноудън разобличи програмата за масово електронно шпиониране, което осъществяват в цял свят американските служби за сигурност. В родината му той е обвинен за нарушаването на 2 члена на Закона за шпионаж от 1917 - неразрешено разгласяване на секретна информация, засягащо националната отбрана, и умишлено предаване на американски разузнавателни данни на лица, нямащи право да получат подобни сведения. Освен това Сноудън е обвинен и за кражба на собственост, принадлежаща на американското правителство. По всеки от тези членове той е заплашен със затвор от 10 години.

В най-скоро време ще започне процедурата за оформянето на документи на бащата на Сноудън, за да може той да посети своя син в Русия, съобщи адвокат Анатолий Кучерена. ФБР безуспешно се опита да организира пътуване на бащата в Москва, за да може той да убеди сина си да се върне в родината. Това беше разкрито от самия 52-годишен Лон Сноудън в интервю за вестник "Вашингтон пост".

САЩ обещаха да не екзекутират Сноудън

На 24 юли руското министерство на правосъдието получи писмо от американското, в което се уточняваха някои аспекти на американската позиция относно статута на Едуард Сноудън. "Този документ не съдържа искане за екстрадиране или депортация", заявиха тогава от руското правосъдно ведомство.

В писмото на американския министър на правосъдието Ерик Холдър се изразява също така готовността на американците да дадат гаранции на руската страна, че няма да накажат Сноудън със смъртна присъда, ако той се завърне в САЩ. В документа се уточнява, че след неговото завръщане той "незабавно ще застане пред граждански съд". Холдър подчертава, че това ще бъде направено в съответствие с американската Конституция и "под надзора на американски окръжен съдия". "Сноудън ще се ползва с всички права, които САЩ предоставя на лицата, обвинени в извършването на престъпления", уверява американският министър на правосъдието.

Сноудън и двустранните отношения

Ситуацията около бившия сътрудник на американските служби за сигурност трябва да бъде уредена възможно най-скоро. В противен случай върху руско-американските отношения ще бъде нанесен сериозен удар. Под заплаха от провал ще се окажат планираните двустранните срещи. Подобна позиция се застъпва от американски и руски експерти.