Ще сложим край на порочните практики в този рудник, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който пристигна в рудник "Ораново".

Стойнев посочи ред нарушения в рудника и беше категоричен, че на тях ще бъде сложен край. Починалият днес миньор не е участвал пряко в спасителната акция по издирването на затрупаните Николай Михайлов и Иван Лазаров, уточни министърът. Шлосерът Асен Грънчаров е бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаят колегите му, за да извадят затрупаните, каза Стойнев. Грънчаров е трябвало да смени развален двигател, но изведнъж му прилошало, припаднал и издъхнал на място. Според изчисленията на спасителите остават още 7 метра до затрупаните миньори Николай и Иван, допълни министър Стойнев.

По думите му министерството е могло да забрани работата в рудник "Ораново", докато собственикът Красимир Михайлов се издължи, обвинявайки предшественика си Делян Добрев, че не си е свършил работата. Според него от 2011 година не е плащана концесионна такса.

През април месец тази година контактна група от министерството е извършила проверка в рудника. Те са преценили, че работата трябва да продължи, което за мен е пълно безхаберие и всички трябва да понесат отговорността си, каза още Стойнев.

Утре по време на парламентарния контрол министър Стойнев ще даде отчет пред депутатите за спасителната операция в рудник "Ораново". Според него инженерите правят най-доброто за издирването на затрупаните на 300 метра под земята преди 17 дни миньори, за да няма нови жертви.

Нов смъртен случай стана днес в рудник "Ораново". 49-годишен миньор почина от инфаркт, когато влязъл в мината за първа смяна. Сигналът бе подаден в 07.30 часа. Тялото му бе извадено 20 минути след 08.00 часа. Управителят на рудника Валери Манов заяви, че става въпрос за инцидент, а не за трудова злополука.

Тази нощ бяха разчистени 2,50 метра от галерия "А" в рудник "Ораново". Пространството е разчистено, за да бъде изграден предпазният щит към кръст "Б". Това се прави, за да се подсигури гърба на спасителите, тъй като те работят в галерия, която завършва сляпо след 10-ина метра. При разчистването тази нощ е била открита една от задвижващите машини, която от напора на калната маса е била изправена във вертикално положение. I смяна днес трябва да е изградила щита, след което започва същинската работа по издирването на затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.