Бизнес кръг около Външнотърговската банка на Русия, която се появява в различни проекти и е свързана с Корпоративна търговска банка, контролира основните политически фактори в момента. Това каза в сряда пред Нова телевизия лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

”Има определен бизнес кръг, който контролира в момента основните политически фактори – БСП, ДПС, ”Цензурата” (”България без цензура” на Николай Бареков-бел.ред.), "Атака". ГЕРБ е имал периоди от съществуването на партията, когато е в тесни отношения с този бизнес кръг и смятам, че все още не са съвсем прекъснати", обясни Дончева.

Според нея този бизнес кръг ще се стреми да запази позициите си.

"Дали ще ги запази с едно съотношение между БСП и ДПС, дали ще добавя гласове от "Атака", дали ще са от друго формирование – това няма никакво значение", коментира Дончева.

Тя допълни, че основните политически сили гледат на листите за евроизборите като на вариант за запазване на правителството и парламентарното статукво. Дончева обясни, че промените в Закона за МВР се правят с предизборна цел и се залага на социалните придобивки, за да бъдат работещите в системата "поласкани".