Еврозоната е регистрирала през април най-силния растеж на частната дейност от близо три години и това е позволило създаването на работни места в целия регион, съобщи частният кабинет Маркит, който всеки месец публикува показателя PMI, барометър преди публикуването на официалните данни за растежа.

PMI, който измерва едновременно дейността в сектора на услугите и на промишлеността, е достигнал 54,0, сочат първите данни. Това е най-високото му ниво от май 2011 г. През март той достигна 53,1. Когато индексът надвишава 50 точки, това означава, че дейността нараства и се свива, ако е под този праг.

Данните би трябвало да означават растеж от 0,5% през второто тримесечие след повишаването на БВП с 0,4% в началото на годината, пише Маркит. Най-добрата новина обаче остава промяната на кривата на безработицата за първи път от пролетта на 2011 г. "Можем да се радваме за връщане към растеж на заетостта, наблюдавано този месец. Тенденцията свидетелства за доверието на компаниите относно солидността и жизнеността на възстановяването", коментира Крис Уилямсън, икономист от Маркит.

Създаването на работни места обаче остава умерено в промишлеността, както и в сектора на услугите, тъй като много компании продължават да ограничават разходите си, за да подобрят конкурентноспособността си, подчертава кабинетът Маркит. В търговията на дребно извън френско-германското ядро дейността нараства с най-бързия си темп от февруари 2011 г. Това се отнася също за промишлеността и услугите.