Инфекция на белите дробове и бъбреците е вероятната причина за смъртта й.
В неделя се е почувствала по-добре. В понеделник обаче състоянието й се е влошило и в нощта на вторник срещу сряда е издъхнала в болница.
Ламбо отмени представлението на "Пигмалион" в Народния театър снощи, с което актьорът трябваше да се завърне на сцената след дългото си боледуване. На актьора обаче му е прилошало и представлението беше отменено. Според близки на семейството Ламбо е научил преди да излезе на сцената, че състоянието на Мария се е влошило.
Като се запознава със Стефан Данаилов Мария е известна столична манекенка и работи за модните списания от онова време. Снимките й са на кориците на "Лада" и "Жената днес". Дефилирала е с колекциите за ЦНСМ, припомня "24 часа".
През 60-те и началото на 70-те години на ХХ век е обявена за една от най-красивите българки.

Първият брак на манекенката е с режисьора Вили Цанков. От него тя има син Росен и две внучета близнаци.
Любовта на Мария и Стефан започва още когато тя е омъжена за Вили. Той преживява трудно раздялата, но се оттегля и до последно не каза лоша дума за съперника си.
Угасна Мария Данаилова, съпругата на Ламбо. Трудно ми е да повярвам, че тази жена, която беше опора на Стефан през целия му живот, която го подкрепяше за всичко и го закриляше от лошотията на света, вече я няма. Тя беше посветила себе си на великия си съпруг - тя дишаше с неговите дни, живееше с неговите роли, умираше с неговата скръб и се изправяше със силата на неговия оптимизъм. Тя беше второто Аз на Стефан Данаилов. Почивай в мир, скъпа Мери! Много, много ми е мъчто за теб, защото знам каква бе мъката на душата ти. Дано да ти е по-леко Там, където отлетя.
Това написа във Фейсбук дневника си журналистката Валерия Велева, близка на семейството, която наскоро направи обширно интервю със Стефан Данаилов.
Поклон!