Националната здравна каса (НЗОК) е наложила санкции на болници за около 1.5 млн лева. Става въпрос за за първото тримесечие на годината. Това съобщи днес Румяна Тодорова, управител на НЗОК.
Санкцията идва като следствие на извършени проверки в болниците, при които са констатирани различни нарушения. Сумата е относителна, защото включва в себе си както наложени глоби, така пари, които няма да бъдат изплатени на лечебните заведения заради неизпълнения или злоупотреби.
През месец април са били проверени над 190 отделения в 37 болници в страната. Най-честото нарушение, което е констатирано, е настаняване на пациенти в болниците без нужда. Установено е, че голяма част от пациенти са били приети само по документи, а хората ги е нямало в отделенията.

„Това е начин да се източва касата, обяви Тодорова. - Регистрирано е значително увеличение на децата, които са приети в болници, както и на хората за хирургично лечение при животозастрашаващи инфекиции. В резултат на това след първите три месеца на годината са похарчени половината пари по това перо.”