Пресякохме подготовка и извършване на побой и грабеж срещу бивш член на ръководството на Информационно обслужване и още едно лице, свързани с т. нар. "сделка за закупуване на ПОК "Доверие".

Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на съвместна пресконференция със заместник-главния прокурор и говорител на Върховна касационна прокуратура Борислав Сарафов, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера под ръководството на Върховна касационна прокуратура, МВР проведе акция в София, Видин и Монтана срещу организирана престъпна група за убийства, грабежи и нанасяне на повреди. До края на работния ден във вторник бяха задържани 12 души.

До момента сме повдигнали обвинение на 15 човека, двама от които са ръководители на организирана престъпна група. Двамата ръководителите на групата са Валентин Янев и Мартин Антов. Обвиненията, които са им повдигнати, са за това, че на 22 януари 2009 г., в София е убит Йордан Цонков - Джиджи, на 10 април в София е убит Кочо Михайлов, на 2 юни 2008 г. е извършен грабеж в Капитанци, област Видин, придружен с убийство на Цветан Панков.

Обвинения има и за други грабежи и други престъпления. Повдигнато е обвинение на Мартин Антов за притежание на 2 автомата "Калашников". Има повдигнато и обвинение за приготовление на грабеж.

След анализ са оценени няколко случая, които очакват съществено влияние върху криминогенната обстановка в страната, създадени са и съвместни екипи. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че при провеждане на оперативно-издирвателните акции е постъпила информация за подготовка за нанасяне на тежка телесна повреда. "Пресякохме подготовка и извършване – нанасяне на телесна повреда, придружена с грабеж – отнемане на лек автомобил и финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с т. нар. "сделка за закупуване на ПОК "Доверие", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Става дума за член на ръководството на Информационно обслужване и "за физическо лице, което има участие в юридическо лице, свързано със съответната сделка", съобщи още комисар Лазаров.