Ръководителите на британското разузнаване са предупредили премиера Дейвид Камерън, че в никакъв случай не бива да изпраща войски в Украйна, тъй като това може да довете до колосална ескалация на конфликта, разкрива Daily Mirror. "Шефовете на разузнавателните служби са изтъкнали, че британска или западна намеса в събитията в Украйна може да доведе до пълномащабна война с Русия", се казва в статията, цитирана от Интерфакс.
"Основното послание беше, че не си струва да се започва Трета световна война заради Украйна", казва един от източниците за вестника.
Освен това сътрудниците на МИ-6 и британското военно разузнаване, които са следили за ситуацията в Украйна, са предупредили, че ескалацията на кризата там може да доведе до избухването на гражданска война. При такова развитие на събитията част от Източна Украйна може да обяви независимост и да се присъедини към Русия, е бил един от изводите на британските спецслужби.

Daily Mirror подчертава, че невъоръжени британски разузнавачи тайно са работели на територията на Украйна. Вниманието им основно е било насочено към граничните с Русия райони, а също така и към градовете, чийто жители са проруски настроени. Това се е правило, за да бъдат разгадани намеренията на Путин", се казва в статията.