Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет на второ четене.

С актуализацията на бюджета депутатите гласуваха възможност правителството да поеме външен дълг в размер до 1 млрд. лева на второто четене на промените в Закона за държавния бюджет, което се гледа днес в пленарна зала. Министерски съвет може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия за последваща ратификация, се казва в текста на закона.

По време на дебатите по актуализацията вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че, когато слязоха от власт, ГЕРБ се превърнаха в най-социалните хора. "Това беше по повод поведението на опозицията, която изведнъж се сети за социалните грижи. Тези, които обаче предлагат повече разходи в социалната сфера трябва да кажат защо парите за хората с увреждания са разчетени до края на септември, защо е поет ангажимент към МВР без одобрението на МФ за двойно увеличаване на средствата за храна на полицаите без тези пари да са осигурени в бюджета, защо първото полугодие е изчерпан целия резерв на правителството", зададе Станишев серия от въпроси към опозицията. Корекцията на бюджета днес не въвежда нова философия, с нови приоритети, а просто запушва дупките, създадени от някой друг и се опитва да оправи малко от малко бакиите, които е наследило правителството на г-н Орешарски, посочи червеният лидер.

Очевидно при планирането на бюджета на г-н Симеон Дянков в правителството на Борисов има прогноза за икономически растеж, която няма как да се осъществи и това не е моя констатация, а на служебното правителство на г-н Марин Райков, продължи той. Това няма как да не се отрази на приходната част, с намаляване от около 1.5 млрд.лв. като пропорция от БВП, добави Станишев. Намираме се в ситуация на щафетно бягане - най-силната част в бюджета е в първото полугодие и забавянето там няма как да се навакса на финала, заяви Станишев. Така на базата на корекция на прогнозата за растежа се намалява и приходната част. Дупката в бюджета само на базата на данните от двете приходни агенции е 1 млрд. лв., ние с нашите мерки я намаляваме на 500 млн.лв., отсече той.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че приходите не са събрани заради предсрочните избори. "Вие докарахте предсрочните избори, вие активно. Г-н Станишев всеки ден казваше ние сме зад протестиращите, зад всеки протест, да падат, сега казвате - не са събрани приходите, няма да ги съберете и до края на годината", посочи Борисов. Не е необходимо една лъжа да се повтаря 100 пъти, за да стане истина, каза Борисов. Когато февруари месец вие казахте: незабавни избори, ние ви предупреждавахме, че това води до тежък проблем за икономиката и финансите. Изборите си бяха юли месец и всичко, което говорите сега … няма човек в тази зала, който в момента да мисли, че дори и сега администрацията на държавата работи нормално, подчерта Борисов. Всички са сковани и чакат - кой ще го сменят, кой няма да го сменят, на средните, на висшите нива. Затова приходите са малко, повтори той. Ние казахме, че това ще доведе до тежки проблеми, казвате го сега и вие, бе становището на Борисов.

Депутатът от КБ Петър Кънев каза, че финансовите резултати от полугодието са по-лоши от очакваното. Светлана Ангелова от ГЕРБ изрази преди Кънев от парламентарната трибуна несъгласие с поемането на нов дълг от 1 млрд. лв., както и с намаляването на приходите с 207 млн. лв. Тя обвини управляващите в безсилие и двуличие. От ГЕРБ предлагат разходната част да бъде завишена със 150 млн. лв., които да бъдат използвани "за българските граждани". Ангелова заяви, че допълнително по време на дебата ще разяснят за какви социални цели ще отидат тези средства.

Мимоходом Кънев спомена за наследството на бившия финансов министър, наречен от него "класикът от Уолстрийт" , но обеща да не спекулира с тази тема. Той порица поведението на ръководителя на митниците Ваньо Танов и изрази съмнение в неговата почтеност да излиза в отпуски и да не подава оставка. За него се застъпи депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който информира за тежкото здравословно състояние на Танов. Новият дълг може да бъде в много по-ограничени размери, посочи от трибуната народният представител от ГЕРБ Владислав Горанов.

Предлаганата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. ще бъде осъществена при запазване на финансовата и фискалната стабилност на държавата, заяви в началото на заседанието председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който запозна депутатите с доклада на комисията. Той се спря подробно на цифрите и аргументира предложенията на правителството.

На 25 юли депутатите приеха на първо четене актуализацията на Бюджет 2013 на заседанието на НС. Тогава гласуваха 213 депутати. "За" бяха 115, против - 88, въздържаха се 10.