Искам да изкопча думата "предсрочни" от управляващите, заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ и лидер на партията Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос  защо смята, че през месец май следващата година е подходящо за предсрочни парламентарни избори.

Според Борисов сега партиите във властта са се втвърдили дотолкова, че няма да изпуснат управлението, независимо от протестите. Моите методи на управление са, когато има напрежение в обществото - подаваш оставка, каза той.

Според него на протестите през февруари тази година и сега са същите ударни групи, които днес били пред централата на ГЕРБ - "Шамари, Петна, Чикаговци, хората с прякори - те изостриха протеста. За разлика от ГЕРБ, БСП са партия, която по другия начин... ми те с първите си назначения, не случайно тръгнаха по другия начин, нестандартния. Те са партия, която е взривявала църкви, давала е хора на прасетата да ги изяждат, убивала е хора, прекръствала е хора. И не мога да разбера как ДПС е в коалиция с БСП - това е партията, която е направила възродителният процес и те са в коалиция с тях. Е, имат си лидери да си го мислят", подчерта той и продължи мислите си, че този кабинет трябва да си отиде по демократичен път.

Виждате как действа тройната коалиция - БСП, ДПС и "Атака"- лъжата за 800 млн. лв. стана вече като 800-те дни на царя, коментира Борисов. Погледнете на страницата на МЗХ и на Държавен фонд "Земеделие", че тези 800 млн. лв. са върнати от Брюксел, т.е. че този заем е приключил. Излизат и говорят /управляващите - б.р./, че ГЕРБ е взимал заеми - да, взе заеми, защото за 4 години над 4.5 млрд. лв. повече дадохме само от увеличението на пенсиите, добави Борисов. В условията на финансова и икономическа криза тези пари нямаше откъде да се вземат, освен от фискалния резерв.

Много ясно и надълго обясних вчера, че ние сме за незабавно провеждане на предсрочни избори, повтори Борисов. Само че, вместо да се проведат незабавно предсрочни избори, тройната коалиция се втвърди и се видя, че колкото и десетки хиляди протестиращи да излизат, не могат да ги накарат да си отидат. Именно затова – мина май, мина юни, мина юли, влязохме в август и на протестиращите искам да кажа, че най-важната точка, която трябваше да се гледа в тези два месеца и половина, беше промяната в Изборния кодекс. Те /управляващите - б.р./ неслучайно излязоха във ваканция сега, без да се вкара подобна точка, неслучайно ние искахме август да се работи само по тази точка.

Реформатори, десни, всички, които са на улицата, сами казват, че ако сега се проведат незабавно избори по стария избирателен закон, ще се възпроизведе статуквото, коментира депутатът от ГЕРБ. Значи по пътя на елементарната логика следва, че без да е променен избирателният закон избори веднага са в услуга на тази тройна коалиция, която ще се възпроизведе пак, смята Борисов. Затова отправих апел към всички демократични сили натискът върху парламента да бъде за промяна на Изборния кодекс и веднага след това предсрочни избори. Сега сме август, не сме май, съобщи той. След него идва септември…докато вкарат точката за изборния закон, тя може да стои 6 месеца. Като ги виждате колко са нагли – дали по-рано ще променят избирателния закон, запита той. Ще дойдат февруари, март… само след два месеца са изборите за европейски депутати. При тази бедна държава, при това неспособно да събира приходи правителство, виждате, че последните месеци държавата върви със страшна сила надолу.

При тези протести ежедневно нито нови инвеститори ще дойдат, нито ще има растеж, убеден съм, че към зимата държавата ще изпадне в рецесия, категоричен е той. За разлика от тези, които са извън парламента и могат да си говорят каквото искат, ние сме отговорни хора и си представяме нещата във фактически вариант. Затова им казах, че най-реалистичното е изборите да са през май другата година, заяви пак Борисов.