Там има само едно правило: правила няма! На Слънчев бряг е евтино и се пие до зори - и то без никакви задръжки. Това обобщение е на едно издание, което се чете от 6 милиона германци - вестник "Билд".

От края на май до началото на септември туристите-купонджии от Германия, Англия, Холандия и скандинавските страни превръщат Слънчев бряг в цирк - в Дисниленд за възрастни, в който 1,2 литра водка с Red Bull струва само 15 евро.

До припадък

25-годишният Фабиан Хенингер обикаля из курорта с три мобилни телефона в ръка. Първият е неговият личен, вторият е служебен, а третият? "Това е спешният номер за гостуващите туристи. И ако звънне през нощта, веднага скачам", казва Фабиан, който работи за една германска туроператорска фирма, чиито клиенти са предимно на възраст между 16 и 26 години. Учениците и студентите плащат за една седмица на Слънчев бряг или Златни пясъци точно 600 евро. В цената влизат нощувките в четиризвезден хотел, пълен пансион и свободен вход за една огромна дискотека.

За младежите, които си падат по чашката, Слънчев бряг е истински рай. "В Майорка, например, нямаш право да пиеш нощем по улиците, а и трябва да пазиш тишина. А тук на 16-годишните им продават водка - никой не го е грижа за това, че са малолетни", разказва Хенингер.

Пие се до припадък, дори до смърт: през тази година вече има три случая на пияни туристи, паднали от балкона. Сред тях е и една млада рускиня, която при падането държала бебето си в ръце. Хенингер знае и за един тежко ранен германец, но полицията и общинските власти на Слънчев бряг не обичат да говорят за подобни инциденти - такива новини не се отразяват добре на бизнеса.

Ексцесии без край

А бизнесът върви с пълна пара в клубове като "Революшън" или "Викинг", където могат да се съберат до 2 500 посетители. Следната реплика на диджея допълнително подгрява настроението: "Това е единственият клуб, в който е разрешено да се танцува гол на бара". Ексцесиите са част от престоя на Слънчев бряг - без ограничения във времето, по седем дни в седмицата.

23-годишната студентка Надя, облечена с яркожълта блузка и къса поличка, е застанала на улицата и подканва туристите да посетят бара "Heinecken House". Тя върши тази работа от началото на юни до края на август, за което време изкарва от бакшиши към 3 000 евро - доста пари за страна като България, която е най-бедната в Европейския съюз.

"Откривателите" на Слънчев бряг са младите скандинавци, по чиито стъпки после идват англичаните и германците. През последните десет години броят на хотелските легла е нараснал десеторно, а обстановката е максимално съобразена с германския вкус - звучат германски шлагери, сервитьорките са облечени с германски носии. Даже чиниите са такива, с каквито германците са свикнали, пише вестник "Билд".