Столичните власти в Киев са предприели мащабна акция по привеждането на всички бомбоубежища в "надлежно състояние". За това информира председателят на Киевската градска държавна администрация Владимир Бондаренко на страницата си във Facebook, предава УНИАН.
Той съобщава за заседание на Съвета за отбрана на Киев, като уточнява, че не може да изнесе данни от секретната част на съвещанието, което е приключило преди няколко часа.

Бондаренко казва, че ремонтните дейности обхващат не само съществуващите бомбоубежища. Подземни паркинги, станции и тунели на метрото също се преоборудват за военновременно използване. "Продълаваме работата по информирането на гражданите как трябва да действат в случай на извънредна ситуация, както и къде най-близко до тях има годни за използване бомбоубежища", обяснява Бондаренко. И допълва, че се провежда постоянен мониторинг и за работата на столичната Спешна помощ в екстрена ситуация.

"Поръчано е на всички служби да приключат в най-кратък срок всички антиторористични мероприятия на стратегическите обекти, както и тези, които осигуряват функционирането на града и крият риск от техногенни заплаки", казва Бондаренко. Същевременно украинските медии с тревога отбелязват, че в наличните бомбоубежища в Киев могат да се скрият една 50% от жителите на големия град.

На специална пресконференция на Граничните войски на Украйна пък бе докладвано, за това какви дейности се извършват в граничната полоса за предотвратяване на изненадващ удар от изток.

„Мероприятията по усилване на границата продължават. Само за последните няколко дни в пределите на украинско-руската граница е изкопан 51-километров противотанков ров, използват се и други технически средства”, заяви говорителят на украинските гранични войски Олег Слободян, цитиран от УНИАН.

Той призна обаче, че към настоящия момент не са забелязани провокации срещу украинските подразделения.