Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън е в Киев от вчера, за да подкрепи прозападните власти, изправени пред сепаратистки бунтове в източната част на страната. Това е първият високопоставен американски представител, който посещава Украйна след визитата на държавния секретар Джон Кери на 4-ти март.

САЩ ще застанат до Украйна срещу "унизителните заплахи", заяви американският вицепрезидент. На среща с лидерите на различни политически партии американският вицепрезидент допълни, че те разполагат с историческа възможност да изградят единна Украйна. Той насърчи политиците "да се борят с рака на корупцията" в държавната администрация. Байдън каза още, че САЩ са готови да помогнат на Украйна да стане енергийно независима от Русия.

Джо Байдън отново изрази подкрепата на Съединените щати за Киев. След среща с премиера Арсений Яценюк Байдън каза:

Ние, Съединените щати, оставаме с вас и с целия украински народ. Но подкрепяме една единна Украйна. Ние не признаваме руските действия в Крим.

Байдън също така подчерта:

Нито една нация няма правото просто да заграбва земя от друга нация. Нито една нация няма това право. Ние никога няма да признаем руската нелегална окупация на Крим, нито светът ще я признае. Това стана ясно от гласуването, проведено в Съвета за сигурност и Генералната асамблея.

Джо Байдън призова Москва да изтегли войските си от украинските граници:

Нито една нация не трябва да заплашва своите съседи, като струпва войски по границата. Призоваваме Русия да изтегли своите сили. Нито една нация не трябва да подклажда нестабилността в съседните страни. Призоваваме Русия да спре да подкрепя мъже, които се крият зад маски, в немаркирани униформи, които сеят размирици в Източна Украйна. Ясно заявихме, че по-нататъшното провокативно поведение от руска страна ще доведе до по-висока цена и по-голяма изолация.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че руските специални сили работят в Източна Украйна, за да подкопаят президентските избори, насрочени за 25-и май, и призова Москва да ги изтегли. Яценюк също така призова Москва да премахне войските си от Крим, който бе анексиран от Русия миналия месец, и да "затвори тази срамна страница".