Трима мъже от Нови пазар и двама от Добрич са задържани при акция на шуменската полиция в събота. Мъжете внесли нелегално от Турция 90 килограма таблетки от медикамента Cirrus. Лекарството е със свободен режим в южната ни съседка, но е забранено на територията на ЕС, тъй като е прекурсор за производство на метамфетамин.

По повод успешната операция в Шумен пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

"Спокойно можем да кажем, че става дума за канал. Задържаното количество е било предназначено за Полша. В момента този трафик е хит", каза Лазаров.

Полицаите наблюдавали групата няколко месеца. Те купили медикамента на 12-ти април, стояли няколко дни в Истанбул и го внесли укрит в кола през ГКПП "Лесово". Полицаите атакували два адреса и претърсили 4 автомобила. Прекурсорът бил в дома на единия от Нови пазар. "Един блистер в Турция е 4 – 4,50 лева, а после се продава за 12. Може да си представите колко се печели. Цената на дребно на това количество е няколко милиона", каза Лазаров.

Организатор на канала е 40-годишният Емил Асенов – Байчото от Нови пазар. Помагали съгражданите му Елзер Мустафов и Мартин Мартинов. Важна част от бандата са известните в добричкия ъндърграунд баща и син Росен Начев – Сополанкото и Асен Асенов – Долара. На петимата са повдигнати обвинения в държане на наркотични вещества, днес ще се гледат мерките им за неотклонение. Прокуратурата иска постоянен арест.

"Имаме няколко случая от началото на годината, 3 или 4, на пресечен трафик за Европейския съюз. Стотици килограми имаме задържани от този прекурсор от началото на годината. Реално при тази операция е предотвратена възможността на територията на ЕС да се произведат метамфетамини. Искам да ви уверя, че от самото начало пратката е била под оперативен контрол и по никакъв начин нямаше възможност да влезе на територията на други държави от ЕС", каза още главният секретар на МВР.

Той коментира и контрабандата на цигари, като обясни, че в края на седмицата полицията се даде много и конкретни данни за нея. "Има конкретни резултати. Уверявам ви нещата вървят в правилната посока, макар и бавно. Премиерът ми е "забранил да си измерваме резултатите с предното правителство по отношение на трафика на наркотици, прекурсори и цигари, защото отдавна свърши това съревнование. Имаме поставени нови цели", заяви Лазаров, но все пак разкри, че анализът показва, че през 2013 година имало тенденция за устойчив ръст на сивия сектор на цигарите.

"Предприели сме мерки и много скоро ще стане ясно защо е този устойчив ръст, какви са причинно-следствените връзки и предпоставки. Тази година за пръв път имаме увеличаване на внесения акциз с десетки милиони в сравнение с миналата година. Беше 50 милиона до един момент, но не мога да се ангажирам колко са станали към настоящия момент", завърши Светлозар Лазаров.