Руският премиер Дмитрий Медведев нареди да бъдат "наказани" американските компании Виза и Мастъркард, които през март приложиха насочените санкции на Вашингтон срещу близки до Кремъл банки.

Вследствие на тези санкции, заради които Виза и Мастъркард спряха плащанията си за клиентите на редица руски банки, включително банка Росия, контролирана от приближен до Путин милиардер, Русия обяви, че ще създаде собствена система за електронно плащане.

В реч пред Думата (долната камара на руския парламент) Медведев заяви, че участието на оператори на системи за електронно плащане в санкциите срещу Русия не трябва да остава ненаказано. "Няма съмнение, че това е нарушение на съществуващи споразумения. Трябва да направим необходимото, за да върнем чувството за реалност на въпросните чуждестранни оператори. Нека не се крият зад форсмажорни обстоятелства и заповеди на президенти и на парламенти", настоя Медведев.

"Те трябва да отговарят в рамките на съществуващата система за икономически отношения", подчерта той, без да уточнява естеството на планираните мерки.