"Най-важната цел за това лято е Световното първенство", това заяви днес селекционерът на националния отбор на България по волейбол Камило Плачи на специална пресконференция, предаде БГНЕС.

"Ние винаги трябва да гоним непосредствената цел - Световната лига. Ако ние успеем да повишим нивото в Световната лига, то е много възможно да се подготвим по-добре за Световното първенство. Аз не съм много съгласен с това, което много треньори, че примерно сега ще се съсредоточа повече върху Купата или ще сме съсредоточени повече за първенството. Видях през годините какво се случва в САЩ. През 2008 година американците играха добре в Световната лига, успяха да се класират на финалите, благодарение на един сет, който имаха повече от нас. Направиха всичко възможно да се класират на това състезание, спечелиха Световната лига, а след това спечелиха и Олимпиадата. Процесът на развитието на един отбор е доста дълъг. Ако Стефан направи днес 20 снимки, не означава, че утре ще е фотомодел. Трябва да мине време за нещата", заяви с усмивка Плачи.

"Не съществува израз "Само така повикани играчи". Трябва да направим списък с 22-ма състезатели, а от тях 13 или 14 ще са сигурни на 100%. Останалите имат възможност да попаднат в националния отбор. Това трябва да е стимул за младежите и да покажат това, на което са способни. Това е стимул и за щаба, да може той да постигне напредък с тях. Това, което се отнася за Боян Йорданов и Андрей Жеков е, че ще преценим с тях ситуацията. Трябва да видим какво е тяхното състояние и как да процедираме. Ще говоря с тях в следващите дни", добави Плачи.

"Всички отбори, които са надолу от първото място се чудят как да се качат с едно място нагоре. Невинаги е до мотивация. Може да се окаже, че противникът има по-добри играчи. Някой отбори са стигнали максимум на своето развитие. За мен един отбор, който ще се доближи до върха е Сърбия. Имат една група от играчи, които направиха много голямо развитие през последните години. Петима играчи от националния им тим ще играят финал в Италия. Трудните мачове помагат за израстването на играчите. Когато се играе в трудни шампионати, това помага още повече. Ние имаме за цел да израснем. Имаме ясни идеи за това. Аз искам да подобрим играта си срещу силни отбори. Ето защо не се оплаквам, когато се падаме в тежки групи. Имаме едно добро ниво на защита. Това, което можем да подобрим, е атаката и сервиса. Там трябва да опитаме да се доближим до най-добрите в света", каза още националният селекционер.

"Четвърто място е много добро. Това означава, че един национален отбор винаги е поканен на масата на големите. На всеки е ясно, че едни отбори като Бразилия и Русия имат повече шанс. Ситуацията с Матей Казийски не се е променила. Говорих с него преди година. Когато той си промени мнението, може да ми се обади", каза още Плачи.

В същото време стана ясно, че в началото на май ще играем две контролни срещи с Холандия. След това отборът заминава за Варна и там ще има две контроли с Иран. България открива първите мачове срещу Америка във Варна.