Кметът на Варна Иван Портних не можа да задели 300 лева от общинската хазна, за да бъде закупена машинка, с която да се подстриже боядисаната мечка Свобода и се наложи дарител да я подари.

След като вчера бе упоена и подстригана, Свобода отново е пусната в клетката си.

Портних, който днес посети варненския зоопарк, за да се запознае на място с хода на ремонтните дейности и с грижите, които се полагат за животните, призова всички варненци кой с каквото може за финансова подкрепа. "Трябва всички заедно да се грижим", каза кметът.

Общината полага грижи според възможностите си за зоогическата градина. Върви ремонт в момента на стойност около 30 хиляди. Това обаче не е достатъчно, призна кметът Портних, в отговор на въпрос какво се случва с плана за нов зоопарк върху имот на МО.

Той каза още, че ще се търсят други начини на финансиране, защото Варна заслужава нов и по-голям зоопарк, съобразен с всички изисквания. "Знаете, че в общия устройствен план има предвиден терен. Вчера направихме среща с представители на програма "Джесика", на която коментирахме възможностите за финансирането на големи проекти във Варна и една темите беше финансирането на нов зоопарк. Така че ще работим по темата, предстои проектиране и разговори за евентуално финансиране, което обаче трябва да бъде получено до края на 2015 година най-късно", посочи варненският кмет.

10-годишно дете хвърли спрей със синя боя по мечката Свобода във Варненския зоопарк, следствие на което и част от муцуната й бе боядисана и животното нарани окото си. Наложи се поставянето й на антибиотици. След инцидента се наложи 200-килограмовата Свобода да бъде упоявана и добре почистена и подстригана.