С последно поколение ангиографски апарат се сдоби пловдивската многопрофилна болница за активно лечение „Здраве“ –  МС „Пълмед“. Най-новата ангиографска система на фирмата SIEMENS, модел „ARTIS ONE“ вече функционира на територията на лечебното заведение като тя е единствена от този клас за момента в Европа и България. Апаратът, който е на пазара от март 2014г. до момента е инсталиран само в още 5 държави в света.

„Наличието на новия ангиографски апарат Siemens „ARTIS ONE“ в съчетание с преместването ни в ново отделение с по-голям капацитет като брой легла и две операционни зали ще даде възможност да предложим на пациентите си още по-високо ниво на медицинско обслужване“, коментира д-р Руслан Касабов, завеждащ отделението по кардиология в медицински комплекс „Пълмед“.
Благодарение на новата апаратура и отлично сработения екип от кардиолози и инвазивни кардиолози медицинският комплекс ще предложи на пациентите най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на съдовите заболявания.
„Досега с един ангиограф при работа на две смени и налични петима инвазивни кардиолози средно годишно в отделението се извършваха около 2500 диагностични и терапевтични процедури основно в областта на сърдечните заболявания. Уникалната конфигурация на новия ангиограф ще даде възможност да се работи във всички съдови зони (глава, сърце, крайници, имплантация на кардиостимулатори). Най-ценната му характеристика е в съчетанието между лекота и бързина на работа, много по-високо качество на образа (включително с 3 D реконструкция) при значително по-ниски нива на радиационно облъчване за пациентите и персонала“, допълва д-р Касабов.
В момента екипът на отделението се обучава да работи със специализираните функции на апарата от единствения обучен апликационен специалист за цяла Европа - Конрад Лепиарски.  Според него работата с тази серия апарати е революция в инвазивната диагностика и лечение на съдовите заболявания.
„Освен, че работи при намален разход на енергия, ангиографът на Siemens предлага  редица предимства както за лекаря, така и за пациента ,и допринася за качеството на здравната услуга”, коментира д-р Тодор Воденичаров, директор сектор Здравеопазване на Siemens за България, Сърбия и Черна гора. „30-инчовият му монитор може да генерира образи до 90 процента по-големи от конвенционалните 19-инчови монитори, което значително улеснява работата на лекуващия лекар. Системата разполага с модерен софтуер, който позволява прецизното извършване на процедурите. Високото качество на образите и бързото им визуализиране водят до значително съкращаване на продължителността на процедурите, а това от своя страна до увеличаване броя на лекуваните пациенти“.
Отделението по кардиология със сектор по инвазивна диагностика на съдови заболявания в пловдивската болница осигурява 24 часово непрекъснато наблюдение и лечение на пациенти с остри заплашващи живота нарушения на кръвообращението, ритъма и проводимостта.