Преди минути е подаден сигнал за мъртъв човек в рудник "Ораново", предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Все още няма информация за инцидента, станал в рудника, където продължава акцията по издирването на двамата затрупани миньори. На място пристигна и комисар Георги Костов. Днес започва 18-ият ден от издирването затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов.

БГНЕС припомня, че тази нощ са били разчистени 2,50 метра от галерия "А" в рудник "Ораново". Пространството е разчистено, за да бъде изграден предпазният щит към кръст "Б". Това се прави, за да се подсигури гърба на спасителите, тъй като те работят в галерия, която завършва сляпо след 10-ина метра. При разчистването тази нощ е била открита една от задвижващите машини, която от напора на калната маса е била изправена във вертикално положение. I смяна, която днес слиза в рудника, ще изгради щита, след което започва същинската работа по издирването на затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.