15 почивни дни ще имат учениците през месец май. Това се получава заради натрупването на официални празници, матури и евроизборите на 25-и.
Месецът за учениците започва с ваканция до 6 май. След това за седмица се връщат в училище, за да излязат отново във ваканция от 21 до 26 май. Макар да нямат официална ваканция, децата на практика ще учат едва 16 дни.
Дългото отсъствие от училище ще се отрази най-много на учениците от 1-ви до 4-ти клас, защото те трябва да бъдат оформени със срочни и годишни оценки до края на май. До края на месеца по предметите, които се изучават веднъж в седмицата, децата трябва да имат поне по две оценки. По всички други предмети минималният брой оценки е три.
Набавянето на необходимите за завършване оценки не е единственият проблем. Дългите почивки пречат на децата да се съсредоточат в учебния процес.
За да се избегне пренатоварване на малчуганите в малкото учебни дни, преподавателите предпочитат да набавят необходимите оценки до края на април, а през полупочивния май да има повече занимателни уроци и екскурзии сред природата, съобщи ТВ7.