От НАСА признаха, че голяма част от човечеството дори и не подозира колко реална е заплахата от „космическа бомбардировка".
Според специалистите за момента имаме късмет, защото повече от големите астероиди, сблъскали се със Земята за последните 10 години, падат в малко населените райони на нашата планета. Ето защо не е изненадващо, че обществеността знае само за някои от сблъсъците на планетата ни с метеорити, станали от 2001 г. насам.
Въпреки това, през това време срещата на Земята с големи тела от космоса започват да се случват от шест до 10 пъти по-често, отколкото е било по-рано. Именно по тази причина представители на групата B612 Foundation, в която влизат „ловци на астероиди" - бивши астронавти и учени от НАСА, смятат още утре да разкажат за размерите на реалната „космическа заплаха" - от 2001 година досега със Земята са се сблъскали 26 големи астероида.
През последното десетилетие броят на сблъсъците се разраства неимоверно бързо. Последният пример от Челябинск, където през февруари 2013 г. "избухна" голям 19-метров метеорит с тегло 100 000 тона, показва колко реална е „бомбената заплаха от космоса".
В следващите 200 години в близост до планетата Земя ще преминат около 20 астероида , като най-големият от тях ще бъде над 1 200 км. , а след по-малко от 20 години до нашата планета ще се приближи 400-метров астероид, който през август 2032 година ще е максимално близо до земната орбита. Експертите обаче успокояват, че вероятността той да се сблъска със Земята е ужасно малка - едва 0.002%.