"България беше пример за финансова дисциплина, а сега управляващите ще вземат заем от 1 милиард лева, за който не казват за какво ще го похарчат", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с посланиците у нас на страните-членки на Европейския съюз и НАТО.

"За разлика от тях ГЕРБ винаги е чувала препоръките на Европейската комисия и ЕС и ще продължим да бъдем диалогичен и предвидим партньор на Европа", коментира Борисов.

Борисов благодари на посланиците, които изразиха мнението си за гражданските протести в България. Той ги информира още за политическите уволнения, които БСП, ДПС и Атака правят в държавната администрация и подмяната на кадрите с неподходящи компрометирани хора.

Той подчерта пред посланиците също, че по линия на сигурността вече са нанесени сериозни щети, които ще трябва да се поправят години наред. „Четири години ние преодолявахме наследството, което оставиха в сферата на сигурността. При акциите, които провеждахме, у задържаните откривахме секретните доклади на вашите служби, по време на Тройната коалиция е изтичала всякаква информация. Ние поправихме това. Затова имаме отлични отношения и партньорства с вас. Сега вече няма гаранции, като имаме предвид какъв човек е назначен към съвета по сигурността към премиера Орешарски", коментира още Борисов.

"Искахме предсрочни избори веднага, защото знаехме до къде ще се стигне", заяви Борисов. „Предсрочните избори са неизбежни, защото хората няма да издържат... И ГЕРБ пак ще бъдем първа политическа сила. Хубавото е, че и другите десни партии вече разбират, че ще е добре да се обединим за свалянето на това правителство", коментира още Борисов.

Освен това председателят на ГЕРБ информира посланиците и за спрените проучвания за газ в находището Терес и готвеното спиране на проучванията в находището Хан Аспарух, които можеха да гарантират 100-процентовото диверсифициране на доставките на газ. „Правят опити и за възстановяването на строителството на АЕЦ Белене, което означава нов грабеж", каза още Борисов.

В заключение Бойко Борисов заяви пред посланиците, че ГЕРБ ще продължи да се вслушва в препоръките на Европейската комисия и да бъде предвидим партньор на европейските страни.